Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 05. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szabad a vásár Ukrajnában

Szabad a vásár Ukrajnában

Ukrajna a vilniusi csúcstalálkozón november végén társulási és szabadkereskedelmi megállapodást írhat alá az Európai Unióval. Magyarország „teljes mellszélességgel” támogatja a dokumentum aláírását és örvendetesnek tartja, hogy az paktum útjában álló Julija Timosenko-ügy kérdésében körvonalazódik a megoldás – mondta el Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, Budapesten.

Ukrajna európai integrációjának mérföldköve a vilniusi csúcs, melyen nagy valószínűséggel Moldovával és Grúziával egyetemben aláírja az Európai Unióval a szabadkereskedelmi megállapodást. A Transzatlanti biztonsági architektúrának megkerülhetetlen tényezője egy független, erős Ukrajna, ez az oka Magyarország határozott támogató magatartásának – szögezte le Németh Zsolt.

Ukrajnával való kétoldalú kapcsolataink szerteágazóak és virágzóak: gazdasági, határmenti és kisebbségi vegyes bizottságok működnek a két ország között, valamint energetikai együttműködés is zajlik – ismertette. A hét folyamán Németh Zsolt Kárpátaljára látogat, ahol találkozik a megyei adminisztráció vezetőjével, Olekszandr Ledidával és a megyei tanács vezetőjével, Ivan Balogával. A látogatás apropója, hogy Kárpátalja Megye és a Magyar Külügyminisztérium között megkötött Keleti Partnerségi megállapodás fejlesztései hamarosan befejeződnek.

A parlamenti államtitkár ismertette, hogy másfél év alatt 56 olyan fejlesztést hajtottak végre, mely kulturális, oktatási, közművelődési intézmények felújítását jelentette. A két ország egy-egy millió dollárral támogatta a beruházásokat. „Nincs olyan magyarok lakta járás, mely ne részesült volna valamilyen formában intézményi felújításban” – húzta alá.

A fejlesztések során a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tetőcserép cserét végeztek, megtörtént a nyílászárók cseréje, s a külső homlokzat felújítása is. A Beregszász központjában található 6000 négyzetméteres intézmény a Magyar Állam stratégiai partnere.

Magyarország folytatni szeretné ezt az együttműködést – ismertette Németh Zsolt. A jövőbeli tervek középpontjában a beregszászi Állami Levéltár felújítása áll, mely tekintélyes oklevélanyagot őriz, s hozzávetőleg egy évet fog igénybe venni rekonstrukciója.

Újságírói kérdésre Németh elmondta, ha Ukrajna és az EU szabadkereskedelmi megállapodása aláírásra kerül, segíti a magyar termékek 50 milliós ukrán piacra való bejutását, s elmélyíti a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat. A szabadkereskedelmi megállapodás fő jelentőségét az államtitkár abban látja, hogy Ukrajna döntött az európai szabadkereskedelem és az orosz vámunió között.

A Vilniusi Csúcstalálkozót nagyfokú nemzetközi figyelem övezi, melyen Ukrajna mellett Moldova és Grúzia is véglegesíteni kívánja szabadkereskedelmi megállapodását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).