Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2013. Október 17. 08:46, csütörtök | Helyi
Forrás: siofok.hu

Stratégiai döntés a hajózás fejlesztésében

Stratégiai döntés a hajózás fejlesztésében

Nagy jelentőségű döntés született a Balatoni Hajózási Zrt. (BH Zrt.) múlt pénteken megtartott közgyűlésén

ahol a társaságban tulajdonos 22 önkormányzat megszavazta az egykori halászati telep 1,6 hektáros területének megvásárlását.

A Sió-parti, kétoldali balatoni összeköttetéssel bíró területhez 410 millió forintért jutott hozzá a hajózási társaság. Néhány éven belül itt épülhet fel az új műszaki bázis, ami a cég hosszútávú működésének elengedhetetlen feltétele.
Stratégiai jelentőségű döntést hozott a Balatoni Hajózási Zrt. Igazgatósága azzal, hogy elfogadták a telekvásárlás szükségességét – kommentálta dr. Balázs Árpád a múlt pénteki döntést, amelynek értelmében a siófoki önkormányzat tulajdonában álló Balaton-parti Kft., az előzetes értékbecsléshez képest 40 milliós engedménnyel, nettó 410 millió forintért értékesítette a hajózási zrt-nek azt a területet, amely a Balatoni Halgazdálkodás központja volt, majd parkolóként működött. A telek vételárának felét a BH Zrt. még a nyáron kifizette, a vételár fennmaradó részét pedig 5 éven belül részletekben törleszti. – Kompromisszumos megoldás született, aminek köszönhetően a cég saját erőből ki tudja fizetni a vételárat. Nincs szükség törzstőke emelésre, így a tulajdoni arányok sem tolódnak el – mondta dr. Balázs Árpád.
Az eredeti elképzelés szerint a területért kért összeggel Siófok megemelte volna a társaság törzstőkéjét, ezzel azonban 6 százalékkal, 40-ről 46 százalékra nőtt volna a város tulajdonhányada a cégben. A konstrukció ellen Balatonfüred tiltakozott, ezért született meg a döntés a részletfizetési konstrukcióról. Siófok polgármestere úgy nyilatkozott: az ellentét oka az volt, hogy a tulajdonosok közül néhányan nem voltak tisztában azzal a helyzettel, hogy a hajózás jelenlegi műszaki területe több okból sem fejleszthető. Részben rendezési tervi akadálya van, másrészt mert nincs közvetlen közúti összeköttetése. A Balatoni Hajózási Zrt. telephelyére, az úgynevezett hajózási szigetre jelenleg a vízeresztő zsilipen keresztül lehet bejutni. A műtárgy felett azonban egy nehezebb teherszállító jármű nem tud áthaladni. Az említett okok miatt építési engedély sem adható ki a területre, a hajózás bázisa épp ezért mit sem fejlődött az elmúlt években. A cég megmaradásához és hosszú távú működéséhez márpedig környezetvédelmi szempontból is elengedhetetlen, hogy a kor színvonalának megfelelő telephellyel rendelkezzen, ahol a hajók karbantartása, és a vízi járművek építése megoldható. Mindezt egy szakértői vélemény is alátámasztja, amit a kétkedő társtulajdonosok kérésének megfelelően készíttetett el a BH Zrt.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a döntéssel a Sió-zsilip felújításának lehetősége is megteremtődik. Az 1947-ben felavatott, mostanra ugyancsak rekonstrukcióra szoruló vízeresztő műtárgy felújítására a következő uniós fejlesztési ciklusban adódhat lehetőség. A zsilip felújításával párhuzamosan a Hajózási cég megközelíthetetlenné, ezáltal működésképtelenné válna – magyarázta a siófoki városvezető, aki szerint a tulajdonosi kör döntése vészhelyzetet is megelőzött annál is inkább, mert a Balatonon nincs még egy kikötő, ahol a társaság műszaki egysége működtethető volna.
Dr. Balázs Árpád szerint fél éven belül már elkészülhetnek az új telephely tervei, és bízik abban, hogy egy éven belül már azt is be tudják jelenteni, hogy milyen konstrukcióban és ütemben valósulhat meg a fejlesztés. Noha az nem valószínű, hogy a bázis az elkövetkező pár éven belül teljesen kiköltözik jelenlegi helyéről, a siófoki polgármester biztos abban, hogy a cél eléréshez pályázati forrást is talál majd a társaság, hiszen a következő európai uniós tervezési ciklus a gazdaságfejlesztésről szól majd.
A Balatoni Hajózási Zrt-nek helyt adó mesterséges sziget a Balaton egyik legértékesebb területe, ami a jelenlegi tervek szerint a jövőben is a cég tulajdonában, vagyis köztulajdonban marad.
A sziget Siófok rendezési terve értelmében üdülőövezeti besorolással bír. Turisztikai célú hasznosításával nemcsak Siófok, de az egész Balaton nyerhet. A terület a második világháború előtti időszakban a város egyik legelegánsabb részének számított, ahol a Magyar Atlétikai Club és a Balatoni Yacht Club működött.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.