Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Augusztus 09. 13:02, péntek | Helyi
Forrás: METROPOL-Kiss András

Strandoló

Strandoló

Idén 36 balatoni strand, kemping és kikötő pályázott a Kék Hullám Zászlóra

közülük 31-en nyerték el erre a szezonra a legjobb fürdőhelyeknek járó elismerés valamelyik fokozatát.

Tizenegy éve minősítették először a strandokat, a kék zászló külföldről átvett megoldás. Itthon az elbírálásban a kiíró Balatoni Szövetség mellett részt vesznek más civil szervezetek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az ÁNTSZ képviselői is.

– A Kék Hullám Zászló odaítélésének legfontosabb szempontja a vízminőség, a biztonság, illetve a közegészségügyi ellátás színvonala. Tehát a strandnak kellő számú mosdóval, zuhanyzóval, valamint vízi mentőszolgálattal kell rendelkeznie, a mederben pedig nem lehet olyan tárgy, amely sérülést okozhat a fürdőzőknek – mondta Lázár János, a Balatoni Szövetség főtitkára. Emellett figyelembe veszik a területen a napos és árnyékos helyek arányát, a játszóterek biztonságát, tisztaságát, akadálymentességet is.

A Balaton partján 120-150 strand lehet. Ehhez képest az idei 39 jelentkező kevésnek tűnik. Úgy látszik, a legtöbb település önkormányzata nem tartja fontosnak, hogy a kezelésében lévő fürdőhelyet benevezze. Pedig a szervezők minden évben felhívják a városvezetők figyelmét a pályázatra.

Az idén a legjobb minősítést elnyerő hét strand között egyetlen ingyenes fürdőhely sincs. Lázár János szerint évről évre nő a szabad strandok aránya, de ez nagyban függ az adott település anyagi helyzetétől is.

A népszerű fürdőhelyek ugyanis jelentős bevételt termelnek a nyári szezonban az önkormányzatnak. Emellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy sok ingyenes strand közelében például a parkolásért vagy más szolgáltatásért már fizetni kell.

Háromcsillagosok

Keszthely Városi strand, Gyenesdiás Játék strand, Vonyarcvashegy Lídó strand
Balatongyörök Strand, Balatonfüred Esterházy strand, Csopak Strand, Alsóörs Strand

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt