Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Január 19. 16:27, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Stoner rock legendák Budapesten: megint Kyuss Lives-koncert lesz

Stoner rock legendák Budapesten: megint Kyuss Lives-koncert lesz

Egy év elteltével ismét Budapesten koncertezik a stoner rock egykori alapcsapatának utódformációja, a kaliforniai Kyuss Lives, amely május 29-én a Barba Negra Music Clubban lép fel.

Kyuss néven először 1991-ben lépett fel Josh Homme (gitár, ének), John Garcia (ének), Nick Oliveri (basszusgitár) és Brant Bjork (dob); a kaliforniai csapat ezt megelőzően egy darabig Katzenjammer, majd Sons of Kyuss néven próbálkozott.
A stoner rock a Palm Desert környéki kaliforniai sivatagok mélyéről jött, ahol a Kyuss generátorokkal összekötött gitárerősítőkkel szedte ki a kelő és a nyugvó nap forróságából az erőt. A stonert legfőképpen érezni kell, mint ahogyan a hard rock és a progresszív rock különválása után világra jött különféle rockos stílusirányzatok legtöbbjét.
Az együttes négy stúdióalbumot készített: a Wretch 1991-ben, a Blues For The Red Sun 1992-ben, a Welcome To Sky Valley 1994-ben, a búcsúzó ...And the Circus Leaves Town 1994-ben jelent meg. A Kyuss ez idő alatt egyre fogyatkozott: az első távozó Nick Oliveri volt, aztán Brant Bjork lépett le az 1994-es turné után. Helyükre Scott Reeder (basszusgitár) és Alfredo Hernandez (dob) szállt be, de a törésvonalak egyre mélyültek - a végén már minden Homme és Garcia összeférhetetlenségéről szólt.
Ami a Kyuss végét jelentette, abból a stoner csak profitált: Josh Homme a Queens of the Stone Age hangzásáért felel, Nick Oliveri egy darabig Homme társa volt a Queens of the Stone Age-ben, majd a Mondo Generator nevű projektjével volt elfoglalva, Brant Bjork a Fu Manchu ritmusszekcióját erősítette, John Garcia és Scott Reeder pedig egyebek mellett a Hermano hangzásába pakolta bele, amit még a sivatagok forróságából magával hozott.
A Kyuss változatlan formában már valószínűleg soha nem éled újjá, miután az egykori gitáros-főnök, Josh Homme ez elől mereven elzárkózik.
A három egykori Kyuss-tag, John Garcia, Nick Oliveri és Brant Bjork azonban 2010-ben összeállt Bruno Fevery belga gitárossal és létrehozta a Kyuss Lives formációt. A csapat tavaly márciusban nagy sikerrel koncertezett a Petőfi Csarnokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.