Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Május 31. 22:11, csütörtök | Helyi

Sport és hagyományápolás a Nemzeti Vágta Gyenesdiási Előfutamán

Sport és hagyományápolás a Nemzeti Vágta Gyenesdiási Előfutamán

A Nemzeti Vágta Gyenesdiási Előfutamát június 3-án, vasárnap rendezik meg a Faludi-síkon. A rendezvény azt az időszakot szeretné felidézni, amikor a magyar lótenyésztés a fénykorát élte.

Az Elővágtáknak nagy jelentősége és tétje van, hiszen a résztvevők nagyrészt innen jutnak be a Nemzeti Vágta budapesti döntőjébe. Idén is számos település jelezte rendezési szándékát. A Nemzeti Vágta országos Elővágta rendszerében a negyedik helyszín Gyenesdiás lesz június 3-án. Az 1100 méteres Festetics Vágta első két helyezettje is akkreditálja magát a fővárosi fináléba.
A felújított, hajdanán volt Festetics tréningpályán a „nagy” lovasok előtt a gyerekek mérik össze tudásukat lóháton, illetve rendeznek egy pünkösdi király-futamot, ahol a gyorsaság mellett az ügyesség is számít majd.

- Ezen a helyen már az 1800-as évektől rendeztek lóversenyeket, a Festetics család nagy gondot fordított a versenylovak tenyésztésére, gondozására – mondja Varga Zoltán szervező. - Most ismételten eljött a lehetősége annak, hogy azon a területen, ahol annak idején, Európa-szerte díjnyertes lovak patái dobogtak, e nemes sport és hagyomány ápolása tovább folytatódhasson. Ezért érezte úgy a volt tréningpálya jelenlegi gazdája, a Gyenesdiási Polgármesteri Hivatal és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, hogy közös összefogással megmenti ezt a területet, a hozzá kötődő értékeket. Ennek méltó megőrzésére valósul meg immáron harmadik alkalommal a Festetics Vágta június 2-3.-án Keszthelyen és Gyenesdiáson.

Nemzeti Vágta - Festetics Futam


A kétnapos rendezvény feleleveníti azt az időszakot, amikor a magyar lótenyésztés fénykorát élte. A keszthelyi kastélyparkban szombaton régmúlt idők vásárát rendeznek a lovas kultúra jegyében, méghozzá korabeli vásári hangulattal, malacsütéssel fűszerezve. A látogatók szakmai előadások, nívós, őshonos magyar lófajtákat felvonultató fajtabemutatón keresztül nyerhetnek betekintést annak a kornak a hangulatába, amikor még a ló különlegesen fontos szerepet töltött be a társadalmi életben. Mindemellett lehet stílusos, korra jellemző fogatokon hintózni, régi mesterségekkel ismerkedni, korabeli édességeket kóstolni, míg este a Magyar Lovas Színház Operett gála című előadását hallgathatják meg a műfaj kedvelői.

A vasárnap a versenyek napja: a különböző kategóriákban kiírt futamok mellett lovas akrobaták szórakoztatják a vendégeket. Az eseményen ott lesz, s lóháton elő is ad néhány dalt az egyik korábbi vágta győztese, Pintér Tibor színész, aki elmondta, örömmel vesz majd részt a jótékonysági sztárfutamok eddigi győzteseinek tervezett összecsapásán szeptemberben a Hősök terén.

Nyeregbe vidék! Nyeregbe Magyarország!

Részletes programot itt találjátok!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt