Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 17. 08:53, csütörtök | Helyi
Forrás: SONLINE/Fónai Imre

Sovány madarak: túlzásba vitték a szúnyogirtást a Balatonnál

Sovány madarak: túlzásba vitték a szúnyogirtást a Balatonnál

Eltűntek, kipusztultak a szúnyogok a Balaton környékéről, legalábbis a zalai madarászok szerint.

A Zalai Hírlapnak nyilatkozó szakember szerint túlzásba vitték az idén a vegyszeres szúnyoggyérítést a turisták kényelme kedvéért.

Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület zalai titkára azt mondta a lapnak: a fenékpusztai gyűrűzőbázisnál tulajdonképpen üres a nádas. – Nem csak szúnyogok nem röpködnek, de árvaszúnyog sincs – vázolta a helyzetet. – És miután nincs élelem, madarak sem nagyon vannak, pedig már elkezdődött a vonulás. Nagyjából a szokott mennyiség negyedét fogjuk a hálóval, és ezek a madarak ráadásul elképesztően soványak.

A korábbi években naponta több száz madarat gyűrűztek, most előfordul hogy csak negyvenet, és alig akad olyan közöttük, amelyiknek megfelelő a „versenysúlya” a vonuláshoz. Félő, hogy a madarak így elpusztulnak vonulás közben, és jövőre tovább csappan például az amúgy is egyre gyérebb fecskeállomány.

Sáringer Kenyeres Tamás szerint nincs összefüggés a gyérítések, valamint a vérszívók egyébként szerinte is szokatlanul alacsony száma között. A szúnyogirtásért felelős szakértői csoport vezetője szerint az idén sem permeteztek a korábbinál többször, s kizárólag az idegenforgalmilag frekventált területekre koncentráltak. Állandóan figyelemmel kísérik a helyzetet, és szigorúan a 30-40 csípés/óra/fő határ felett vegyszereznek.

– Az idén főleg a természet oldotta meg a problémát – így Sáringer Kenyeres Tamás. – Tavaly nyáron hangos volt a média a panaszoktól, például a Kékszalag vitorlásverseny idején annyi volt az árvaszúnyog, hogy a résztvevők levegőt sem nagyon tudtak venni a hajókon. Az idén nem voltak ilyen hírek, valamiképp az árvaszúnyograjzás is elmaradt, pedig ezt nem is irtjuk mert hasznot hajt, kirajzásakor rengeteg szerves anyagot emel ki a Balatonból. A szúnyogok kiveszésében a legnagyobb része a nyár eleji hirtelen kánikulának lehetett, mely pillanatok alatt – és még a szúnyogok rajzása előtt – felszárította a parti pocsolyákat, ahol a vérszívók „teremnek”.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.