Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Szeptember 26. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Sokba kerülne a Malév felszámolása

Sokba kerülne a Malév felszámolása

Több munkacsoport is fáradozik a Malév Zrt. megmentésén. Kiszámolták, hogy a nemzeti légitársaság felszámolása mintegy 124 milliárd adófizetői forintot emésztene fel – értesült a Magyar Hírlap.

A közelmúltban híre kelt, hogy a Malév Zrt. legutóbb távozott vezetője két másik szakemberrel egy tizenkét gépes flottából és egy mindössze négyszáz főből álló „mini Malév” projekten dolgozik. Ez a mások szerint több mint életképtelen elképzelés ugyanakkor messze eltér attól, amelyen – a Magyar Hírlap értesülései szerint – egy másik szakértői csapat dolgozik. Ők ugyanis elszakadnak a létszám- és flottacsökkentésen alapuló – az utóbbi évtized során a különböző vezérigazgatók által irányított –, többször megbukott modelltől.

A lap úgy tudja, a munkacsoport első lépésben azt számolta ki, hogy mennyibe is kerülne a közvetlenül mintegy háromezer, a beszállítókkal és munkavállalóikkal együtt közvetve tízezer magyarországi dolgozónak munkát adó légiközlekedési vállalat felszámolása. A részletesen összeállított táblázat végén az szerepel: 124 milliárd forint adófizetői pénzt emésztene fel a Malév „kivezetése” a működő cégek piacáról. Ez a szám tehát a munkacsoport szerint megadja a választ is arra vonatkozóan, hogy mi lehet az egyetlen járható út a cég számára: a realitásokat alaposan szem előtt tartó, a piaci viszonyokat és a vetélytársakat is jól felmérő reorganizációs terv elkészítése. A lap úgy tudja, hogy ez a szakértői csapat ötéves időtávban tervez, és nem csökkenti, hanem épp ellenkezőleg, növeli a Malév méretét.

Ha a legfelsőbb döntéshozók belátják, hogy egy valóban életképes nemzeti légitársaságra van szüksége Magyarországnak, akkor ez utóbbi tervre adják áldásukat. Ez esetben a jövőben nem kell számítani az Európai Unió esetleges újabb eljárására sem. A Napi Gazdaság információja szerint akár néhány napon belül tiltott támogatásnak minősítheti az Európai Unió a Malév állami feltőkésítését. A százmilliárd forintos közpénzből nyújtott „mankó” miatti uniós elmarasztalás a légitársaság végét is jelentheti. Az uniós verdikt következménye ugyanis az lehet, hogy a 95 százalékos állami tulajdonban levő Malévnek vissza kell fizetnie az eddig kapott állami támogatást, amire a napi likviditási gondokkal küzdő cég nyilvánvalóan képtelen.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni