Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Május 22. 15:08, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Saját lakásra vágynak a magyarok

Saját lakásra vágynak a magyarok

Egyes felmérések szerint a fővárosi kerületek szintjén évente százhúsz-százötvenmillió forint veszteséget jelentenek csak a bérlők által felhalmozott és ki nem fizetett tartozások.

Magyarországon az emberek többsége saját tulajdonú ingatlanra vágyik és azért hajlandó áldozatot is vállalni - mondta a Magyar Nemzetnek a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza.

Szakáli István Loránd a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban beszélt arról is, hogy a családtámogatási rendszeren belül a családi pótlék emelése egyértelműen a segélyezési logika irányába tett lépésnek tekinthető, szemben a munkavégzésre alapuló logikával. A 2010-et követően kialakított rendszer lényege, hogy a demográfiai fordulaton túl a munkaalapú társadalom kialakulását is támogatja. A nagyvonalú családi adókedvezményt azok tudják igénybe venni, akiknek van adózott jövedelmük.

Közölte: amikor ezt a rendszert bírálat éri, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt tíz évben a foglalkoztatás csaknem húsz százalékponttal emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta a 2019-es évben 3,3 százalékra (ez gyakorlatilag a teljes foglalkoztatást jelenti) csökkent. Tehát olyan helyzet állt elő, hogy aki dolgozni akar, az tud, és jó eséllyel élhet is a családi adókedvezménnyel. Ráadásul az olyan alacsonyabb jövedelmek vagy több gyerek esetén, amikor az érvényesíthető kedvezmény összege meghaladja az összevont adóalapot, a kedvezmény a járulékok terhére is igénybe vehető - hangsúlyozta.

Mint mondta, mára kialakult egy jól működő, több elemből álló családtámogatási modell. Ide tartozik az otthonteremtési kedvezmény, a nagycsaládosok támogatott autóvásárlása vagy éppen a négy vagy több gyereket nevelő anyák adómentessége. A rendszer támogatja a több gyermek vállalását és a munkavégzést is. Ennek a pozitív jelei a termékenységi ráta fokozatos növekedésében (2010-ben 1,25 százalék, 2019-ben 1,55 százalék) is tetten érhetők. Egy rendkívül érzékeny és pozitív hatásait hosszabb távon kifejtő rendszerről beszélünk. Bármilyen korlátozó beavatkozás azonnal növelné a bizonytalanságot, ez pedig negatív hatást gyakorolhatna a gyermekvállalási hajlandóságra.

A kormány otthonteremtési programja a családpolitika körébe tartozik, és a fiatal, gyermeket vállaló családok saját tulajdonú lakáshoz jutását támogatja. A program 2015 júliusában indult és rendkívül dinamizáló hatással volt az új lakások építésére. Míg 2015-ben csak 7612, addig 2020-ban már 28 208 új lakás épült. Ez lendületet adott az építőiparnak, az ingatlan- és a hitelpiacnak is.

Szakáli István Loránd szerint az otthonteremtési program felfüggesztésének, esetleges lezárásának komoly gazdasági, másrészről lélektani hatásai lennének. Ennek oka, hogy a magyarok - eltérően a tőlünk nyugatabbra élő országok lakosságától, nem is beszélve az Egyesült Államokról - a legfontosabb, akár az identitást is meghatározó elemként tekintenek a saját tulajdonú ingatlanra.

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldal a kampányok során mégis folyamatosan azt ígéri, hogy bővíti az önkormányzati bérlakásállományt, úgy reagált: ez legtöbbször betarthatatlan ígéret marad, mivel annak kialakítása, fenntartása, folyamatos felújításának biztosítása drága és veszteséges. Ebből következik, hogy fenntarthatatlan.

Egyes felmérések szerint a fővárosi kerületek szintjén évente százhúsz-százötvenmillió forint veszteséget jelentenek csak a bérlők által felhalmozott és ki nem fizetett tartozások. Magyarországon az emberek többsége saját tulajdonú ingatlanra vágyik és azért hajlandó áldozatot is vállalni. Az állam pedig akkor cselekszik helyesen, ha a fiatalok ezen törekvéseit a munkahelyek, a foglalkoztatás támogatásán és reális, vállalható terhet jelentő hitelkonstrukciók kialakításán keresztül segíti - mondta Szakáli István Loránd.

Címkék: ház, lakás, otthon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.