Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Július 11. 12:54, vasárnap | PR

Rotációs kapa, kertünk motoros földművese

Rotációs kapa, kertünk motoros földművese

A jó idő beköszöntével a kerti munkák is megszaporodnak. A szántás, a veteményezés, az új ültetvények kialakítása mind-mind fontos mozzanatok.

Ezekben is nagy segítségünkre lehet egy rotációs kapa, amely elvégzi a munka oroszlánrészét.

Az erőnyerő kisgép

A rotációs kapa, vagy ha úgy tetszik kapálógép bár az egyik leghasznosabb kerti kisgép, népszerűsége mégis leginkább azok körében nagy, akik komolyabb léptékben foglalkoznak a kertműveléssel. Holott ez igencsak komoly tévút, hiszen a kisebb kertekben is óriási hasznát vehetjük a gép meglehetősen nagy erejének, mellyel a legmasszívabb földterületeket is egy szempillantás alatt felforgatja.

Segítségével tehát a legnehezebb kerti földmunkák is leegyszerűsödnek, ez a könnyebbség pedig értelemszerűen gyorsasággal is párosul, tehát jelentősebb mennyiségű időt is megtakaríthatunk a használatával. Nem árt azonban tisztázni, hogy pontosan mire is használhatjuk a kapálógépet, illetve az sem mindegy, hogy az elhatározás után milyen rotációs kapát vásárolunk.

Az erőskezű talajművelő

A rotációs kapa felhasználási módja tulajdonképpen nem igényel túl nagy fantáziát, hiszen – akárcsak manuális társa – leginkább talajművelésre alkalmazható. Ez természetesen több munkafázist is magába foglal, úgy, mint a föld fellazítása, szántás, veteményeskertek előkészítése, de adott esetben akár gyomtalanításra vagy trágyázásra is használható. Arról nem is beszélve, hogy egyes modellek akár fűnyíróként, télen pedig hóekeként is megállják a helyüket. Ebből is látható, hogy a rotációs kapa bár talajművelő eszköz, vannak rejtettebb tartalékai.

Fontos, hogy a rotáció kapa megfelelő használata nélkül az eredmény sem lesz kielégítő. Mielőtt szó szerint belevágnánk, érdemes megvizsgálnunk a talaj lazaságát, a föld minőségét, nedvességtartalmát stb. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy milyen minőségű talajnál milyen dőlésszöget alkalmazunk a kapagép használatakor, vagy épp mennyi kapatag felszerelésére is van szükség. A földforgatás megkezdése előtt azonban érdemes átgondolni, milyen rotációs kapába is fektetünk.



Az okos választás

A megfelelő rotációs kapa kiválasztásakor a legalapvetőbb szempont a kertünk mérete. Ettől függ ugyanis, hogy milyen teljesítményű vagy épp mekkora kapálási szélességű gépet választunk. Nagyobb területekhez értelemszerűen érdemes szélesebb modelleket választani a hatékonyság érdekében. Minél komolyabb rotáció kapát választunk, annál mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk, így hobbi felhasználóként mindenképpen inkább az egyszerűbb verziók között böngésszünk.

Fontos szempont lehet a zaj- és rezgéscsillapítás, hiszen ezek nagyban befolyásolják a használati élmény minőségét. A motoros modellek mellett egyszerűbb elektromos készülékekre is bukkanhatunk, melyek a kisebb kertek esetén jelenthetnek ideális megoldást. Elengedhetetlen tehát, hogy vásárlás előtt mérjük fel a saját igényeinket és szigorúan azok alapján válasszuk ki a megfelelő rotációs kapát. Kertünk hálás lesz a döntésért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat