Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Augusztus 20. 12:36, péntek | Helyi
Forrás: indexbalaton.hu

Rosszul sikerült a balatoni nyár

Rosszul sikerült a balatoni nyár


Bár az idei nyár utolsó hosszú hétvégéjétől még sokat várnak a balatoni vendégfogadók, az már biztos, hogy a forgalommal csak kevesen dicsekedhetnek majd. A fő vesztesek a vendéglátóhelyek és a büfék. Az őszi előfoglalási adatok

A nívós wellness-szállodákat, valamint a kerékpáros turistákat, golfozókat és vitorlázókat fogadó és kiszolgáló helyeket kivéve a múlt évhez képest a forgalomcsökkenés szinte mindenütt elérte a 15 százalékot. A katasztrofális előszezon mutatóin július-augusztusban nem sokat sikerült javítani, jóllehet mintegy harminc fesztivál is erősítette a forgalmat. A lapunk által megkérdezett idegenforgalmi szakemberek szerint a szerény eredményekben komoly része van az időjárásnak, ami egy sor rendezvényt, még az idei Balaton-átúszást is megtorpedózta, ám a "fő bűnös" az elhúzódó pénzügyi és gazdasági válság. Idén hatodával csökkent a belföldi vendégek száma, s akik jöttek, azoknak 65-70 százaléka üdülési csekkel fizetett, ha pedig az elfogyott, hazamentek. Ráadásul idén minden korábbinál több volt az egynapos vendég. A Somogyi Hírlap a közelmúltban a hűtőtáskák nyaraként aposztrofálta az idei szezont, mivel a strandoló százezrek jelentős része még a büfékben sem költött. 



A főszezon közben bezárt vendéglátóhelyek arra utalnak, hogy a nyár legnagyobb vesztesei a vendéglők és a büfék. Gyulai Tamás - aki Siófokon, Zamárdiban és Balatonföldváron is működtet éttermet, büféket - szerint a nyár tényleg a hűtőtáskák szezonja volt. A forgalom náluk több mint 30 százalékkal csökkent. Soha nem volt még példa arra, hogy a főszezon közepén nem felvettek, hanem elküldtek dolgozókat, mert hét közben szinte egyáltalán nem volt vendég. Az a szerencséjük, hogy Siófokon egy élelmiszerüzletet is működtetnek, amelynek viszont minden korábbinál nagyobb volt a forgalma.
Kevesebb dán, több cseh 



A Balatontourist Zrt.-nél az előfoglalások alapján még tízszázalékos növekedést prognosztizáltak, azonban a társaság 17 tóparti kempingjének forgalma augusztus közepéig 8-9 százalékkal volt kisebb a tavalyinál - tudtuk meg Milassin Leventétől, az SCD kommunikációs főmunkatársától. A hazai vendégek száma 15 százalékkal csökkent, a külföldieké viszont nem változott. A korábbinál kevesebben érkeztek Dániából, ám többen Csehországból.

Jobb eredményekről számoltak be a balatoni és a hévízi wellness-szállodák, sőt a hotelek többségében az őszi elfoglalási adatok is biztatók. A siófoki Hotel Azúrban az első félévben is néhány százalékkal nagyobb volt a forgalom, mint tavaly, a szálloda által szervezett különböző programoknak és a gyenge forintnak köszönhetően - mondta lapunknak Horváth Tibor vezérigazgató. Bár végleges adatok még nincsenek, július-augusztusban 90 százalékot meghaladó kihasználtsággal működtek, a szeptember-októberi foglaltság is jó. Tény viszont, hogy a vendégek jelentős része az idén kevesebbet költött. E napokban csaknem telt házzal működik az Anna Grand Hotel is Balatonfüreden, a foglaltság a főszezonban öt százalékkal volt jobb a tavalyinál, a vendégek kétharmada belföldi, az átlagos tartózkodási idő négy-öt éjszaka.


Idén eddig 15 százalék körüli csökkenésről számolt be Korsós Nikolett, a szállásközvetítéssel és saját tulajdonú panziók üzemeltetésével is foglalkozó Magyar Tenger Kft. főmunkatársa. Bár a július és az augusztus csak 3-4 százalékos mínuszt hozott, az előszezon csapnivaló volt. A cégnek a tavalyinál kevesebb magánházat sikerült kiadnia; náluk az átlagos tartózkodási idő - a tavalyi négy és fél nap után - már a három napot sem éri el. Ha az időjárás kegyes lesz, az utolsó nyári hosszú hétvégére sokan jönnek majd, ám az utószezon foglaltsági adatai egyelőre nagyon rosszak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: