Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Répássy: az emberi méltóság kerül az új Ptk. középpontjába

Répássy: az emberi méltóság kerül az új Ptk. középpontjába

Egy hónap múlva lép életbe az új polgári törvénykönyv, ami a legszélesebb személyi és gazdasági szabadságot biztosítja az egyének számára - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára. Emlékeztetett rá: a kormány a teljes magyar jogrendszer megújítását célozta meg négy évvel ezelőtt. Az Alaptörvény, a különböző sarkalatos törvények és a Btk. után most az új Ptk. fog hatályba lépni.

Az államtitkár elmondta, a nyolc könyvből és 1600 szakaszból álló új polgári törvénykönyvet több mint tíz éves előkészítés után 2013. február 11-én fogadta el az országgyűlés és egy éves felkészülési idő után lép most hatályba. 'Ez a teljes magánjogot egybe foglalja. A polgári jog tulajdonképpen az egyén magánjogi autonómiájának a kifejeződése. Tehát a legszélesebb személyi és gazdasági szabadságot biztosítja az egyének számára' - szögezte le.

Az eddigi szabályok mintegy fele újul meg, s mintegy negyede az, ami teljesen új a korábbiakhoz képest - mondta Répássy. Kiemelte a gondnoksági reformot, amely újragondolja a cselekvőképesség szabályait. Ennek értelmében megszűnik a végleges gondnokság alá helyezést, ezentúl azt időről időre felül kell vizsgálni.

A korábbihoz képest intézményessé válik az élettársak kapcsolata. Bár nem lesz egyenlő a házassági kapcsolattal, de részlegesen, különösen a közös gyerekek védelmének érdekében a két együttélési forma jogai közelednek egymáshoz.

A személyiségi jogok védelme tekintetében is több újdonságot tartalmaz a törvénykönyv. Bevezetik a sérelemdíjat, amely a nem vagyoni kártérítéssel szemben automatikusan jár. Középpontjában továbbá az egyenlő emberi méltóság áll.

Felhívta a figyelmet a gyűlöletbeszéd elleni szabályozásra is, amely perlési lehetőséget biztosít mindazon közösséghez tartozó tagok számára, akiket sérelem ér. Bírósághoz fordulni ilyen ügyben 30 napig lehet - mondta az államtitkár.

Újdonság, hogy a törvénykönyv az ingó zálogjogok internetes nyilvántartásáról is rendelkezik. 'Online módon ezt a jövőben be lehet jegyezni és törölni, vagyis nem szükséges hozzá hatósági közreműködés' - tette hozzá Répássy.

Az államtitkár ezentúl beszélt az öröklési szabályokról, amelynek keretében változik az özvegyi jog. Emlékeztetett rá, hogy a túlélő házastárs eddig minden vagyontárgyra haszonélvezeti jogot kapott, ami megszűnt újraházasodás esetén. 'Ez abban változik, hogy az általa lakott lakásra és tárgyakra haszonélvezeti joga lesz a házastársnak, de az egyéb vagyontárgyak tekintetében tulajdonjogot, egy gyermekrésznyi jogot örököl'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk