Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 12. 13:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Reményt keltő felfedezés a rákdiagnosztikában

Reményt keltő felfedezés a rákdiagnosztikában

Amerikai kutatók szerdai bejelentése szerint megtalálták az első genetikai mutációt, amely a prosztatarák egyik örökletes formájához köthető: az eredmény reményt nyújthat a betegség korai diagnózisára.

A mutáció a prosztatarákos páciensek kis hányadánál van jelen, ám azoknál, akik hordozói ennek a génváltozatnak, tízszer-hússzor nagyobb valószínűséggel jelentkezik a prosztata daganata, általában már 55 éves koruk előtt.

„Ez az első alapvető genetikai változat, amely az örökletes prosztatarákkal kapcsolatba hozható” – emelte ki Kathleen Cooney kutatásvezető, a Michigani Egyetem orvosi karának munkatársa.

A HOXB13 jelű gén mutációja viszonylag ritkán fordul elő a népességben, a férfiak körülbelül egy százaléka hordozza az adott génváltozatot.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt remélik, hogy a génváltozat ismeretében sikerül olyan szűrőtesztet kidolgozni, amely lehetővé teszi az örökletes típusú prosztatarák korai felismerését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.