Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Június 21. 14:41, szerda | Külföld
Forrás: mti

Rekordokat döntöget a meleg szerte Európában

Rekordokat döntöget a meleg szerte Európában

Európa jelentős részén rekordokat döntögető hőség tombolt szerdán:

Franciaországban 2005 óra nem volt példa hasonló melegre, miközben London az 1976 óta látott legforróbb napra készül, Portugáliában pedig továbbra sem sikerült megfékezni az erdőtüzet - írta az AFP francia hírügynökség.

Franciaországban tizenkét éve nem tapasztalt erősségű melegfront kezdődött vasárnap, amely csütörtökig tart majd, és szerdán tetőzik 37 fokkal. A nagy hőség áldozatokat is szedett: kedden egy férfi belefulladt a Loire-ba, ahol felfrissülést keresett. A hatóságok ingyenesen hívható számot hoztak létre, és különféle eszközökkel próbálnak javítani a legérzékenyebb korosztályok, köztük az idősek helyzetén a kánikulában. A hatóságok felszólították az oktatási intézményeket, hogy biztosítsanak vizet a vizsgázóknak, miközben Párizsban és környékén egész napra megnyitották a közkerteket az árnyékot keresők előtt.

Portugáliában több mint ezer tűzoltó harcol továbbra is a lángokkal az ország középső részén, ahol a szombaton kezdődött erdőtűzben eddig 64-en vesztették életüket és 157-en megsebesültek. A szomszédos Spanyolországban múlt csütörtökön kezdődött a hőség és egészen vasárnapig tarthat 40 fokos csúcshőmérsékletekkel.

Londonban akár 34 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála szerdán, ezzel a brit fővárosban a szerdai lehet a legforróbb júniusi nap 1976 óta.

Hollandiában csütörtökön a 35 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Hét, Belgiummal határos tartományban maximálisra emelték a készültséget az esetleges tüzek miatt. Belgiumban hónapok óta tart a szárazság, ami aggasztja a termelőket, és a vízi sportok szerelmeseinek sem kedvez.

Az olasz meteorológiai szolgálat az elmúlt 15 év leghevesebb melegfrontját várja a következő napokra, az évszakban megszokott hőmérsékletnél 8 fokkal magasabb csúcsokkal. A szárazság miatt megcsappantak a vízkészletek is, az elmúlt fél évben 33 százalékkal kevesebb csapadék hullott a megszokottnál.

Ausztriában 35 fok körüli hőmérsékleteket mértek, és jövő hét szerdáig esély sincs az enyhülésre. A gazdák aggódnak, Bécs parkjaiban pedig egyelőre betiltották a nyáron népszerű grillpartikat.

A kánikula a hatalmas kiterjedésű Szibériát sem kíméli: szerdán akár 37 fokot is mérhetnek Krasznojarszkban, miközben az északi Murmanszkban havazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése