Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Március 20. 13:36, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Rehabilitációs fejlesztés a keszthelyi kórházban

Rehabilitációs fejlesztés a keszthelyi kórházban

Csaknem negyedmilliárd forint értékű, a rehabilitációs területet érintő fejlesztés kezdődik a keszthelyi kórházban, a nyugat-dunántúli egészségügyi intézményekkel közös projekt keretében.

A helyszínbejárással együtt tartott szerdai sajtótájékoztatón Kvarda Attila főigazgató elmondta: a 242,5 millió forintos beruházás révén felújítják az intézmény legrégebbi épületét, amelyben ötven ágynak biztosítanak helyet.
A Zalában is hiányterületnek számító neuromuszkuloszkeletális, vagyis a balesetekből, agyérkatasztrófákból eredő végtagelvesztések és bénulások miatti rehabilitációs terület fejlesztésére szánt összegből 178 millió forintot a belső építészeti munkákra, 39 milliót pedig műszerek, gépek és eszközök beszerzésére költenek.
A háromszintes épület földszintjén továbbra is a szakrendelések lesznek, az emeleteken a rehabilitációs osztály terápiás-fejlesztő helyiségeit, a terasszal ellátott tornatermet, szertárt, valamint a speciális bútorok és eszközök megismerésére szolgáló ergoterápiás helyiséget helyezik el többek között.
A főigazgató az MTI kérdésére elmondta: a keszthelyi kórház részben Veszprém és Somogy megyei települések lakóit is ellátja, összesen 78 ezer embert, de a haematológiai területen Zala megye egészére is, csaknem 300 ezer lakosra terjed ki az ellátási területe. Elmondta azt is, hogy a rehabilitációs terület fejlesztése nem jár ágyszámnövekedéssel, de a hosszú előjegyzési lista miatt kezdeményezni fogják a kapacitás bővítését.
Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda vezérigazgatója kifejtette: jövő februárban zárul a pályázat megvalósítása a nyugat-dunántúli régió egészségügyi intézményeiben. Az együttesen egymillió ember ellátását szolgáló rehabilitációs fejlesztések 15 helyszínen 12 intézményben valósulnak meg összesen 1,9 milliárd forintos beruházással.
Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az előző kormányzati ciklusban az ágyszámok és a finanszírozás csökkentése miatt nehéz helyzetbe került a keszthelyi kórház, de a fejlesztései hosszú távon is biztosítják a jó szakmai működését. Reményét fejezte ki, hogy a mostani beruházás után a technikai beszerzések biztosítására is nyílnak újabb pályázati források.
Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester mindezt azzal egészítette ki, hogy bár tavaly nyár óta a város már nem fenntartója a kórháznak, a kapcsolat az intézmény és az önkormányzat között kiváló, elvégre a kórház Keszthely és a térség egészségügyét szolgálja továbbra is.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt