Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 26. 07:01, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

Putyin kénytelen lesz gazdasági reformot eszközölni

Putyin kénytelen lesz gazdasági reformot eszközölni

Váltásra kényszerülhet a hamarosan hatalomra lépő Vlagyimir Putyin, de a reformokat nem az ellenzék, hanem az orosz gazdaság állapota kényszerítheti ki.

Az olajnak köszönhető származó pozitív kereskedelmi mérleg ugyanis eltűnhet - írja a brit Financial Times.

Földrengéshez hasonlítja a Financial Times azt, hogy mi vár az orosz gazdaságra az évtized közepe táján: az olaj- és gázexportból származó pozitív kereskedelmi mérleg felbillen az egyre növekvő import miatt.

Vlagyimir Putyin korábbi elnöki ciklusai alatt négyszeresére emelkedett az olaj világpiaci ára, amiből költségvetési többletre és az életszínvonal javítására is futotta Oroszországban.

A mostani kiadások azonban csak akkor tarthatóak, ha az olajárak tovább emelkednek, és a nyersanyag közel a duplájára drágul. Ez kevéssé valószínű, mondják közgazdászok, és ezért jöhet el az a pillanat 2015-16 körül, amikor a folyó fizetési mérlegben is deficit alakul ki.

Ivan Csakarov, a Renaissance Capital moszkvai befektetési bank elemzője szerint Putyinnak nem lesz más választása, mint a gazdasági reform, különben komoly gondok alakulnak ki. Bár a visszatérő elnök azt mondta, hogy javítani kívánja a befektetési környezetet és korlátozni a szövetségi kiadásokat, emellett azzal kampányolt, hogy 170 milliárd dollárt költ majd el a szövetségi közalkalmazottak béremelésére - minderről az Inforádió számolt be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.