Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 15. 18:38, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Polgármester: nem vizsgálódik Keszthelyen az európai csalás elleni hivatal

Polgármester: nem vizsgálódik Keszthelyen az európai csalás elleni hivatal

Nem folytat vizsgálatot Keszthely belvárosának európai uniós támogatással megvalósuló felújítása ügyében az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF)

- tájékoztatta a város polgármestere közleményben az MTI-t kedden.

A keszthelyi vizsgálatról szóló hírek azután láttak napvilágot, hogy a Közgép Zrt. hétfőn közleményben tudatta, az OLAF nem a céget vizsgálja, hanem egy magyarországi város központjának felújításáról kért adatokat a társaságtól.
Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) a sajtóban megjelenteket valótlan híresztelésnek nevezte, hozzátéve, hogy az önkormányzat tudomása szerint az a vizsgálat, amelyben a Közgép Zrt. adatszolgáltatóként vesz részt, nem érinti a keszthelyi beruházást.
A keszthelyi városházára "semmilyen megkeresés, felülvizsgálati értesítés, hivatalos irat ezzel kapcsolatban nem érkezett" - fogalmazott. A polgármester közölte:
az önkormányzat törvényesen, minden vonatkozó jogszabályi előírást betartva járt el a történelmi belváros rehabilitációját és a gyalogos térrendszer kiterjesztését célzó projekt első és második ütemének közbeszerzési eljárásánál.
A keszthelyi projektek közbeszerzését "a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya, a Közbeszerzési Döntőbizottság és közreműködő szervezetként a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség is áttanulmányozta, ajánlásokat tett és megfelelőnek találta" - közölte Ruzsics Ferenc, kiegészítve ezt azzal, hogy a város honlapján minden nyilvános adat megtalálható a projektről.
Keszthelyen két lépcsőben csaknem 1,9 milliárd forintos fejlesztéssel újul meg a belváros. Az első ütem munkálatairól 2010 augusztusában Manninger Jenő, a NYDRFT elnöke elmondta: az 1 milliárd 158 millió forintos fejlesztéshez a régiós fejlesztési tanács 530 millió forint támogatást nyújtott, a fennmaradó összeget a város biztosítja.
Ruzsics Ferenc az újabb nyertes pályázatot követően 2011. november 16-án elmondta, hogy a második ütem teljes költsége mintegy 730 millió forint. Ehhez az önkormányzat 125 millió, a város tulajdonában lévő Keszthelyi VÜZ Nonprofit Kft. pedig 49 millió forint önrészt vállalt, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) ugyanakkor közel 540 millió forint támogatást ítélt meg.
A második fejlesztési lépcsőben a város által indított első közbeszerzési eljárás eredménytelen volt, mert az egyetlen pályázó ajánlata nem fért bele az előzetes tervek szerinti költségvetési keretbe. A megismételt eljárás - több költségcsökkentő tárgyalási fordulóval - már sikerrel járt, a beruházás első ütemét is megvalósító konzorcium, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., illetve a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. közösen nyerte el a munkákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése