Városlista
2024. április 15, hétfő - Tas, Anasztázia

Hírek

2013. Április 09. 11:52, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Megtiltják az önkényuralmi jelképek terjesztését és közszemlére tételét

Megtiltják az önkényuralmi jelképek terjesztését és közszemlére tételét

Az önkényuralmi rendszerek alatt elkövetett bűnök fájdalmas sebeket hagytak, ezért a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák jelképeinek használatát mindaddig tiltani kell, amíg Magyarországon egy olyan ember is él, akit ilyen jelképeket viselők kínoztak meg – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az erről szóló előterjesztés keddi, általános vitájában az Országgyűlésben.

Répássy Róbert elmondta, az önkényuralmi jelképek használatának általános tiltása helyett a jelképek köznyugalom megzavarására alkalmas terjesztése, nagy nyilvánosság előtti használata vagy közszemlére tétele lesz tiltott. Az államtitkár közölte azt is: a korábbihoz képest azért szűkül a büntetendő magatartások köre, mert az Alkotmánybíróság (Ab) a szabályozást túl tágnak ítélte, amely ellentétes bírói döntésekhez vezethet, így önkényes jogértelmezésre ad lehetőséget. Az Ab legitim célnak tekinti a véleménynyilvánítás korlátozását a diktatórikus rendszerekkel való azonosulást kifejező jelképek használatával kapcsolatban – hangsúlyozta egyúttal.

Önkényuralmi jelképpel ünnepelnék május elsejét

Az Ab korábban április 30-i hatállyal semmisítette meg a Btk. önkényuralmi jelképek használatát tiltó paragrafusát, mivel álláspontja szerint az túl tágan határozta meg a büntetendő magatartások körét, ami önkényes jogértelmezéshez és a véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozásához vezethet.

Május elsején vörös csillaggal követel majd „munkát, kenyeret és fedelet a népnek” Vajnai Attila. A Munkáspárt 2006 politikusa Facebook-oldalán azt írta: pártja az alapvető emberi jogok, köztük a szociális jogok védelmét tartja elsődleges céljának a jelenlegi rezsimmel szemben. A Századvég 2013 februárjában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság többsége nem ért egyet az Alkotmánybíróság döntésével.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: a magyarság lelke vidéken él

A magyarság lelke vidéken él, elsősorban a falvakban és a kisvárosokban, mert sajnálatosan szinte már csak itt élnek a keresztény gyökerű értékek, amelyekkel a magyarság ezer éven át túl tudott élni a Kárpát-medencében