Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2013. Július 24. 09:25, szerda | Helyi
Forrás: SONLINE/ Fónai Imre

Csúcson a szezon: tömeg van a Balatonnál, de lesz bevétel is?

Csúcson a szezon: tömeg van a Balatonnál, de lesz bevétel is?

Beleszerettek a német bloggerek a Balatonba.

Előbb persze a Magyar Turizmus Zrt. ide kellett hogy utaztassa kilencüket azért, hogy hazatérve szétkürtöljék tapasztalataikat a világhálón

Valamennyi tervezi, hogy később visszatér a magyar tenger partjára és egyúttal az általuk szexinek, fiatalosnak leírt Budapestre. A Balaton hihetetlen „karib-tengeriesen” türkiz színe, a kellemes hőmérsékletű víz, a napsütés és a virágzó levendulaföldek hívogató dél-tengeri benyomásokat hagytak bennük – derül ki írásaikból. S a jó borokra, finom ételekre is szívesen emlékeznek.
Új médiumok fiatal képviselőinek más, fiatalos arcot kell hogy mutasson a Balaton, ha azt szeretné a régió, hogy újra visszataláljanak a német, a nyugati fiatalok. A pusztaprogramot, a gulyást, a „tschikóst” alighanem elfelejthetjük, a legtöbb külföldi fiatalt ma a fesztiválok vonzzák, a nemrég véget ért zamárdi Balaton Sound például minden bizonnyal a határokon túlról megnőtt érdeklődésnek köszönhetően tudta húszezerrel növelni tavalyi látogatószámát. – Háromszor annyi külföldi jött az idei Soundra, mint a korábbi években – összegzett Gerendai Károly, a szervező cég egyik tulajdonosa.


– Újra felfedezik a Balatont a nyugatiak, momentán a fiatalok – állapította meg Csákovics Gyula zamárdi polgármester is.
– Olcsó az ország, többet ér az euró, ráadásul egyre mediterránabb hangulatot áraszt mind a Balaton, mind a főváros – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Mezősi Csilla, a Magyar Turizmus Zrt. berlini munkatársa. – Óriásit javult e két terület híre a német fiatalok körében. S lám, nagyon fontos a marketing, egyrészt mert a világ legnagyobb kiutazó piaca a német, másrészt a fiatalok fogékonyak az újra.

Idő persze még, míg érzékelhető „tömegekben” jön újra a nyugati vendég, a Balaton-parton ma a belföldiek jelentős túlsúlya jellemző, egyelőre a magyar turista „tartja el” a balatoni vendéglátást. A szallas.hu előfoglalások, ajánlatkérések alapján készült friss statisztikái alapján Siófok az első számú nyaralási célpont az országban, s a Balaton térhódítását jelzi, hogy míg egy éve ilyenkor csak Balatonfüred tudott még bekerülni a „nyaralási célpont top 10”-be, most újabb két város a déli partról: Balatonlelle és Zamárdi, utóbbi település iránt nyilván a Balaton Sound idejére élénkült meg az érdeklődés, azon a héten ki lehetett volna akasztani a „megtelt” feliratot a városhatárt jelző táblára.

A legutóbbi hétvége tóparti képe arra utalt, hogy csúcsra jár a szezon, mégis megoszlanak a vélemények az érdekeltek körében: bejön ez a nyár idegenforgalmi szempontból, vagy sem? – Jóval több a vendéglátó hely és a szálloda mint húsz, vagy akár csak tíz éve, jobban eloszlik a vendég is – állapította meg Hoffmann Henrik, a balatoni regionális TDM-szövetség elnöke. – A tömeg itt van, ezt tapasztalhatjuk, általános vélekedés azonban, hogy kevés az úgynevezett pluszfogyasztás, magyarul keveset költ a vendég azon kívül, amilyen szolgáltatásokra befizetett. Tény, hogy a nagy áttörés nem következett be, kiugró vendégszám-növekedés nem várható.

Mire alapozva merülhetett fel egyáltalán a „nagy áttörés” reménye? – kérdeztük Hoffmannt, aki úgy felelt: – Az előszezoni adatok, az előfoglalások kedvezőbbek voltak a tavalyinál. Igaz, mindig a júliusi, augusztusi forgalom a meghatározó a szezont illetően, abból meg akad még néhány hét, úgyhogy még bármi lehet. A valódi áttörést pedig, én továbbra is ezt vallom, a hazai turizmusirányítás teljesen új alapokra helyezése hozhatja el...A magyarok 47 százaléka egy felmérés alapján évek óta nem volt nyaralni. Ezen a helyzeten javítana az első jótékonysági fagylaltgyár, a mikulásgyár „nyári kiadása”. Négy helyszínen az országban, Budapest két pontján, valamint Sárváron és Balatonlellén gyűjtenek fagyit gyártva és árusítva és a bevételből azokat támogatják, akiknek idén nem lenne lehetőségük önerőből családi vakációzni.

A Budapestről érkező családok többsége Balatonlellén nyaral majd, a balatoni fiatalok pedig a sárvári fürdőbe és a fővárosba kirándulhatnak. – A mi településünkön is akadnak olyanok, akik más módon nem tudnának eljutni Budapestre – mondta Kenéz István balatonlellei polgármester. – És örömmel várjuk a hozzánk nyaralni érkezőket, akiknek hasonló képpen nem volna másként lehetősége eljutni a Balatonra.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.