Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Szeptember 07. 05:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Pénteken indul a regisztráció a Kutatók éjszakájára

Pénteken indul a regisztráció a Kutatók éjszakájára

Péntektől regisztrálhatnak az érdeklődők a szeptember 29-i kutatók éjszakája azon programjaira, amelyeken csak korlátozott számú résztvevőt tudnak fogadni a szervezők.

Reggel 7 órakor kezdődik a www.kutatokejszakaja.eu honlapon a regisztráció - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A kutatók éjszakáján országszerte mintegy kétezer ingyenes program, közte kísérletek és interaktív bemutatók várják a látogatókat a kutatóintézetekben, egyetemeken, kutatóhelyeken és a Csodák Palotájában.

A programok között lézershow, előadás a sorozatgyilkosokról, sebészrobotika, elektrokémiai kísérletek, űrjármű-építés és tőzsdeszimulációs játék is szerepel. A látogatók konyhai természettudományos kísérleteket végezhetnek és betekintést nyerhetnek a villámgyártás mesterségébe. Valósággá válnak Harry Potter kviddicsmeccsei, zongorázni lehet a Holdon vagy épp sétálgatni egy gyár területén, ki sem mozdulva a Virtuális Valóság Terméből.

Az esemény hagyományosan legnagyobb vállalati partnere és csaknem 100 programjával a rendezvénysorozat egyik központi helyszíne az Ericsson Magyarország, amelynek idei programjában a drónok lesznek a főszereplők.

A programhoz az idén is kapcsolódik egy tematikus kihívás Ericsson Drone Challenge néven. A sikeresen pályázók drónprogramozó workshopon vehetnek részt, az itt szerzett ismeretek alapján programozott önvezető drónok a Kutatók éjszakáján mutatkoznak be a nagyközönségnek. Az indulással és nevezési határidőkkel kapcsolatos információk a vállalat közösségi oldalán érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el