Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 14. 13:31, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Párizsi vérengzés - Boszniában készült a merénylők egyik tölténye

Párizsi vérengzés - Boszniában készült a merénylők egyik tölténye

Boszniában készült a Charlie Hebdo szerkesztőségében 12 embert meggyilkoló párizsi merénylők egyik tölténye – mondta szerdán Zivko Marjanac bosznia-hercegovinai védelmi miniszterhelyettes.

A szarajevói Dnevni Avaz napilapnak nyilatkozva Marjanac elmondta, az egyik töltényre az volt írva, hogy "IK Konjic 1986". A rövidítés a boszniai Igman Konjic vállalatot takarja, de mivel ez a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) kötelékében működött abban az időben, az összes volt Jugoszláv tagállamban fellelhető ilyen töltény Macedóniától Szlovéniáig – mondta.
A miniszterhelyettes kizártnak nevezte, hogy a lőszer a jelenlegi bosznia-hercegovinai fegyveres erők raktárából került volna Franciaországba. Hangsúlyozta, hogy Boszniában, ahol az 1990-es években háború volt, még ma is minden házban található legalább húsz töltény. Emellett az Igman Konjic vállalat ma is gyárt lőszert, és az Egyesület Államokba is szállít - tette hozzá.
A Dnevni Avaz közben arról is beszámolt, hogy Szíriában életét vesztette egy újabb boszniai fiatalember, aki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet oldalán harcolt. A rendőrség adatai szerint eddig 26 boszniai származású iszlamista harcos halt meg a szíriai harctéren.
Az újabb halálesetről a családot az elhunyt Suad Sabic harcostársa értesítette, aki szintén boszniai származású és 2013 végén Sabiccsal együtt utazott el Szíriába. A Dnevni Avaz ennek kapcsán azt írja, hogy Sabic apját korábban kapcsolatba hozták a boszniai vahhábita mozgalom egyik vezetőjével, Bilal Bosniccsal, akit 2014 szeptemberében tartóztatott le a rendőrség, és akit azzal gyanúsítanak, hogy harcosokat toborzott az Iszlám Állam soraiba, a szíriai harctérre.
A bosznia-hercegovinai hírszerzés becslése szerint az országból eddig legalább 150-en csatlakoztak az IÁ-hoz vagy más közel-keleti dzsihadista szervezetekhez, és 26-an már elestek a harcokban.
Bosznia-Hercegovinában 2014-ben módosították a büntető törvénykönyvet. A megszigorított jogszabályok tiltják a külföldi katonai vagy félkatonai szervezetekhez való csatlakozást, és tíz évig terjedő börtönnel fenyegetik a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, öt évig terjedő szabadságvesztéssel pedig azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.
A törvény módosítása óta a boszniai belső elhárítás 30 olyan emberről tud, akik elhagyták az országot és radikális iszlamista csoportokhoz csatlakoztak, valamint kettőről, akik visszatértek. Őket még tavaly letartóztatták – írta a lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése