Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. November 08. 11:01, péntek | Helyi
Forrás: heviz.hu

Pályázati sikerek segítik a fejlődést

Pályázati sikerek segítik a fejlődést

A turizmus, az energiakorszerűsítés, a sport terén egyaránt komoly pályázati eredményeket tud felmutatni Hévíz.

Az elmúlt negyedévben hat pályázattal ért el sikereket a fürdőváros, de számos önerős beruházást is befejeztek. Minderről Papp Gábor polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő számolt be sajtótájékoztató keretében ma.

- Az elmúlt három hónapban Hévíz több mint 255 millió forintot tudtunk pályázati forrásként lehívni; az éves pályázati támogatásunk az egymilliárd forintot is meghaladja, ám erről csak év végén lehet pontos adatokat mondani – jelezte Papp Gábor.

A polgármester az egyik legjelentősebb sikernek a közvilágítás korszerűsítésére benyújtott és elnyert pályázatot nevezte meg. A nyertes projekt segítségével ugyanis az egész város területén 860 lámpatest cseréje valósulhat meg, összesen 186,5 millió forint értékben, melyhez 85 százalékos támogatást sikerült szereznie Hévíznek.

Ugyancsak energetikai korszerűsítést sikerül megvalósítani a Bibó-gimnáziumban az iskolaépület hőszigetelésével, a homlokzati nyílászárók cseréjével, valamint a tető szigetelésével. Mindezek mellett megújul az iskola fűtésrendszere is, és sor kerülhet a világítótestek cseréjére. A munkák 58 millió forintba kerülnek, ehhez 42, 7 millió forintos támogatást sikerült a városnak megszereznie.

A kerékpáros turizmus feltételeinek fejlesztésére már több pályázatot is nyert el Hévíz, egy újabb sikernek köszönhetően azonban tovább bővülhetnek a bringás közlekedés lehetőségei. Szinte száz százalékos támogatással, 10,5 millió forintból a polgármesteri hivatal mélygarázsában öltözőket és zuhanyzóhelyiségeket alakítanak ki, az épület elé 20 férőhelyes B+R biciklitároló épül. A projekt kötelező elemeként 10 kerékpárt is vásárolnak, s a jövőben több kerékpáros rendezvényre is számíthatnak a városban élők.

A sportszeretőknek az is remek hír, hogy jó úton halad az elkezdett utánpótlás-nevelési rendszer kiépítése, a szabadidősport kiszélesítése, ezáltal a labdarúgás népszerűsítése. A klubban van elszántság, akarat, amelyet bizonyít az utóbbi 3 év munkája és tapasztatai.

A látvány csapatsport támogatására ugyanis pályázatot nyújtott be és nyert el a város; a megítélt több mint 38 millió forintból az élőfüves pálya felújítása, a pályák hangosítása, a pályák karbantartásához gépek beszerzése és a sportolók esetleges sérüléseinek kezelésére megfelelő gyógyászati eszközök beszerzése történhet meg.

Már lezajlott ugyan, de utólagosan finanszírozható volt a Balatoni Fejlesztési Tanács pályázati kiírásának köszönhetően a Magyar Dal Napja rendezvény, melyhez 1,7 millió forint támogatást tudott szerezni a város.

Szintén BFT-s támogatással elkezdődött a Szentlélek templom környezetének zöldfelületi rehabilitációja.

Papp Gábor polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a város zöldterületeinek rendezésére, az ehhez szükséges terveket a közelmúltban elkészíttették. A rendezés egyik fontos állomása a templom környezete, ahol jelenleg zajlanak a munkák.

-A templom szomszédságában álló ingatlanon jelenleg spontán növénytelepítések és ötletszerűen elhelyezett emlékfák, domborművek találhatók. A projekt célja ezek összekapcsolása kertépítészeti terekkel oly módon, hogy a városközpont attraktivitását növelje a minőségében új zöldfelület. Ugyanakkor fontos szempont volt, hogy ne csak esztétikai célokat szolgáljon, hanem jól használható részét képezze a város központi zöldfelületeinek. A városközpontban hiányzik a pihenésre, leülésre alkalmas tér, a padok forgalmas területek közvetlen szomszédságában találhatók, ez indokolja a templomkert megnyitásának igényét, pihenési, rekreációs funkció kialakítását. Ezt szolgálja a díszes kiültetésekre rálátást engedő pergola (beépített ülőfelülettel), valamint a tervezett padok – ecsetelte a polgármester, hozzátéve: a munkákra hétmillió forintot fordítanak. Ez kiegészíti a most elkészült parkolót, illetve november 15-ig elkészül a nyilvános illemhely a parkoló végében. Ezen beruházások összesen mintegy 30 millió forintba kerültek.

Az önerős beruházások közül a Sugár utca , Sugár köz teljes felújítását emelte ki a polgármester; a beruházás mellett megtörtént a zöld felület teljese cseréje, valamint a Semmelweis utca csapadékvíz elvezetése – a munkák összesen több mint 30 millió forintba kerültek.

-Megépítettük és újítottuk a Büki utcát a temető bejáratáig mintegy 5 millió forintból. Úgyszintén átadásra kerül az autóbusz pályaudvar szomszédságában a felújított nyilvános illemhely, melynek költsége 14 millió forint volt. A Zrínyi utcai járda és az Egregyi utca elejének járda terezése és felújítása 7 millió forintot tesz ki, a beruházás december 20-ra készül el – jelezte Papp Gábor.

- Hévíz komoly és figyelemre méltó eredményeket tud felmutatni, s mindez remek alapot kínál ahhoz, hogy a következő ciklusra készülő gazdaságfejlesztési tervben is központi szerepet szánunk neki. Hévíz és környékét ugyanis (Kehidakustánnyal és Zalakarossal) Közép-Európa rekreációs központjává kívánjuk emelni, ugyanakkor a sport rehabilitáció területén is kiemelt szerepet kap a jövőben – mondta Manninger Jenő. Az elért eredmények közül kiemelte a környezetvédelemben is fontos szerepet játszó energetikai korszerűsítéseket, hiszen – mint mondta – uniós elvárás is, hogy 20120-ra a megújuló energiák felhasználása elérje a 13 százalékot, s e téren Hévíz jó irányban halad.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez