Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Oxigént találtak az űrben

Oxigént találtak az űrben

A csillagászok a Herschel űrtávcső segítségével első alkalommal fedeztek fel az űrben teljes oxigénmolekulákat az Orion csillagképben, egy csillagkeletkezési régióban.

Az eredményeket az Astrophysical Journal című folyóiratban tették közzé.

Egyedülálló oxigénatomot már korábban is többször dokumentáltak a világűrben magányosan vagy más molekulákba beágyazódva. Komplett oxigénmolekulára azonban - amelyet mi is belélegzünk a Földön, és amelyben két atom kapcsolódik egymáshoz kettős kötéssel - eddig még soha nem figyeltek meg légkörünkön kívül.

Svéd kutatók ugyan 2007-ben bejelentették, hogy az Odin nevű teleszkóppal oxigénmolekulát találtak egy közeli csillagkeletkezési régióban, de a felfedezést végül más forrásoknak nem sikerült megerősíteniük, így a tudomány nem ismerte el érdemeiket.

A mostani felfedezést azonban immár hivatalosan is megerősítették. Azt azonban továbbra sem értik a csillagászok, hogy miért éppen ezekben a régiókban bukkan fel a molekula - a világűr tehát továbbra is számtalan, egyelőre megfejthetetlennek tűnő titkot rejt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).