Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Július 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Októbertől új telefonszámon érhető el a belföldi tudakozó

Októbertől új telefonszámon érhető el a belföldi tudakozó

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Dr. Karas Monika, hétfőn aláírta az országos belföldi tudakozó szolgáltatásról szóló hatósági szerződést az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatójával, David McGowannel. Az aláírt hatósági szerződés értelmében 2014. október 1-től új szolgáltató, az Invitel látja el az egyetemes szolgáltatási feladatot, az eddig használt 198-as telefonszámon elérhető egyetemes tudakozó száma 11-800-ra változik.

Az NMHH a 2013 végén kiírt pályázat eredményeként az összességében legkedvezőbb ajánlatot tevő Invitel Távközlési Zrt-ét jelölte ki az országos belföldi tudakozó jövőbeni szolgáltatójának. Az Európai Unió szabályozási tendenciájának megfelelően – amelyek a háromtagú telefonszámok fokozatos kivezetésére irányulnak – a tudakozó telefonszáma megváltozik, és a tervek szerint a hatóság a 198-as rövid szám használati engedélyét 2014. szeptember 30-ig, a 197-es és a 199-es rövid számok használati engedélyét 2014. december 31-ig visszavonja.

Az egyetemes országos belföldi tudakozó szolgáltatás a Hatóság által kijelölt telefonszáma a 2014. október 1-től a 11-800, amely felváltja a korábbi, 198-as hívószámot.

Az NMHH által kijelölt új telefonszámon elérhető egyetemes tudakozó szolgáltatást 2014. október 1-től valamennyi magyarországi vezetékes- és mobiltelefon-előfizető a 11-800-as hívószámon veheti igénybe függetlenül attól, hogy melyik belföldi szolgáltató hálózatából indította a hívást. Az NMHH rendelettervezete szerint a jelenleg használatban lévő 198-as telefonszámon hangbemondással is figyelmeztetik majd a fogyasztókat a változásra.

A hatályos EU-rendelkezések előírják a tudakozó szolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát, így az NMHH rendelete szerint a most aláírt szerződés három évre szól. A 2014. augusztus 1-jén életbe lépő megállapodást követően az Invitel bekéri és összegyűjti a többi telekommunikációs vállalatnál meglévő előfizetői adatokat, az adatbázisokat pedig a minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében határidőre naprakésszé teszi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.