Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 11. 14:51, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Orbán: botrányos a bíróság döntése a rezsicsökkentésről

OGY - Orbán: botrányos a bíróság döntése a rezsicsökkentésről

Botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott bírósági ítéletet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben. Jelezte, a kormány újabb javaslattal áll elő, amelynek nyomán a rezsicsökkentés a korábbinál is nagyobb mértékű lehet.

A napokban a Fővárosi Törvényszék a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során a gázszolgáltatóknak adott igazat első fokon - értesült a Napi Gazdaság. Az energiahivatal a jogerős ítélet megszületéséig nem kívánta kommentálni a lap értesülését.
Erre reagálva Orbán Viktor az Országgyűlésben azt mondta: a milliárdokat kereső cégek összefogtak a magyar családok ellen, hogy megakadályozzák az igazságos tehercsökkentést. A cégek azzal az indítvánnyal fordultak bírósághoz, hogy "vissza akarnak térni a magasabb gáz- és villanyárhoz", a bíróság pedig a vállalatoknak adott igazat a kabinettel szemben - mondta a miniszterelnök, megjegyezve továbbá, hogy a döntés a gázcégekre vonatkozik, de a közeljövőben ítélet várható az áramellátást biztosító vállalatok hasonló indítványa ügyében is.
A kormány azonban harcolni fog, azonnal új javaslattal áll elő, és ha azt a parlament elfogadja, a rezsicsökkentés mértéke még nagyobb lesz, így a cégek még kevesebbet fognak keresni - jelentette ki. Ez nehéz küzdelem lesz, amelyhez minden magyar támogatására szükség van, "hogy megmutassuk ezeknek a gátlástalan és telhetetlen vállalatoknak: ez itt Magyarország. Meg kell mutassuk, Magyarország nem hagyja magát, itt a magyar állampolgárok érdeke érvényesül" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, a tisztességes profitot elfogadja a kabinet, azt viszont nem, hogy családok milliói kerüljenek lehetetlen szociális helyzetbe.
A miniszterelnök ismét elmondta, hogy a 2002-2010 közötti rezsiemelések, valamint a bér-, nyugdíj- és családtámogatás-csökkentések miatt 2010-ben a háztartások mintegy 20 százaléka költötte jövedelme több mint egyharmadát lakásának fenntartására. Hozzátette azt is, hogy 2011-ben az egész Európai Uniót nézve Magyarországon voltak a legmagasabbak a rezsiköltségek.
Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az érintett cégek éveken át óriási profitokat termeltek, és tízmilliárdokat kerestek a magyar embereken.
Ennek ismeretében a bíróság döntése maga a botrány - értékelte a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy Magyarország ma már elég erős a magyarok érdekeinek érvényesítéséhez.
Felszólalása végén arra szólított fel mindenkit, akit szintén felháborít "a szolgáltatók botrányos viselkedése", hogy hallassa hangját, "üzenjük meg együtt ezeknek a cégeknek, nem a magyar kormánnyal állnak szemben, hanem minden magyar emberrel".
Orbán Viktor beszéde közben a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselő, Vadai Ágnes többször is bekiabált, miközben párttársaival együtt egy "önkényuralom" feliratú lepedőt tartottak. Erre reagálva az ülést vezető Kövér László házelnök kérte a képviselők munkáját segítő személyzetet, hogy "egy pohár vizet hozzanak a képviselő asszonynak, mert rosszul van".
A gáz, az áram és a távhő ára tíz százalékkal csökkent január 1-jétől.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során