Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 05. 18:19, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Oettinger: egységes európai energiapolitikával kell visszaszorítani az árakat

Oettinger: egységes európai energiapolitikával kell visszaszorítani az árakat

Günther Oettinger energiaügyi uniós biztos az európai energiapolitika egységesítése, áttekinthetővé tétele és a szubvenciók felszámolásának szükségessége mellett érvelt az emelkedő energiaárakkal kapcsolatban a kedden közzétett biztossági állásfoglalásról tartott sajtótájékoztatón, Brüsszelben.

Az energiaügyi biztos leszögezte, a bizottsági közleményben foglaltak "sablonként szolgálnak" az állami támogatásokra vonatkozó irányelvekhez, amelyeket az elkövetkező hetekben tervez közzétenni Brüsszel.
Az energiapolitika európaivá tételéről lefektetett 2020-ig szóló irányelveket januárban teszi közzé a bizottság.
Az energiaügyi biztos hangsúlyozta, hogy az irányelvek célja az elektromos áram lakossági árának megfizethető szinten tartása, aminek előfeltétele a támogatási struktúra optimalizálása, de nem csak a megújítható, hanem minden más energiaforrás tekintetében. Az uniós biztos beszédében leszögezte, a támogatás nem a szabály, hanem a kivétel kell legyen, és alkalmazása esetén is degresszívnek kell lennie.
Véleménye szerint a támogatási rendszer struktúráját úgy kell átalakítani, hogy egyrészt határokat átívelő, másrészt áttekinthető legyen és ne akadályozza a szabad versenyt. Az már most is világosan látható - mutatott rá, hogy egyes országokban extrém magas a megújítható energiaforrások kiaknázásának a nyeresége és indokolatlanul magasak az energiaárak. Az unión belül mindemellett egyaránt léteznek szabadpiaci és hatóságilag szabott áramárak is.
Hasonlóképpen az energiaellátási biztonságot is határokat átívelő és transzparens módon kell garantálni az unióban, nem pedig egyes országok szintjén. Meg kell vizsgálni költséghatékonysági szempontból a gáz-, a víz- és szénerűműveknek az ellátásbiztonság garantálásában játszott szerepét is.
Günther Oettinger elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EU-ban országonként más és más a földgáz ára és rámutatott, hogy az egységes világpiaci olajárral és az egységes világpiaci szénárral szemben nem létezik egységes világpiaci gázár, ezért Európában az amerikai ár háromszorosát kell fizetni a földgázért. Erre a problémára az Unióban ipari- és társadalompolitikailag egyaránt helytálló választ kell találni - hangoztatta.
Az "energiapolitika európaizálása" keretében az elkövetkező hónapokban bizottsági döntések sorozatára lehet számítani - közölte Günther Oettinger, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy Brüsszelnek a jövő év tavaszára teljes áttekintést sikerül teremtenie az energiapiac és az energiaárak felett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).