Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Április 25. 21:37, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Nyereséggel zárult a vadászati év Zalában

Nyereséggel zárult a vadászati év Zalában

Az 52 vadászterület vadgazdálkodási jelentése alapján több mint 18 millió forint nyereséggel zárult a 2011-2012-es vadászati év Zala megyében

- tájékoztatta Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője szerdán az MTI-t.

A társaságok tavalyi éves árbevétele 1,426 milliárd forint volt, míg a kiadások összege 1,408 milliárd forintot tett ki.
A korábbi évhez képest több mint 46 millió forinttal emelkedett a külföldi bérkilövések árbevétele: a 2012. február végéig tartó vadászati évben ez az összeg meghaladta a 304 millió forintot. Kisebb mértékben, mintegy 405 millió forintról 411 millió forintra emelkedett a belföldi bérlelövések árbevétele is. A vadhús értékesítéséből közel kétszer annyi, mintegy 390 millió forint bevétel származott. Élő vadból eladásból mintegy 6 millió forint bevétele volt a vadásztársaságoknak, ami közel tízszerese az előző évinek - ismertette Lázár Attila.
Hozzátette: a tavalyi vadászati évben több mint 5.620 gímszarvast lőttek ki, közel 10.360 vaddisznó került puskacső elé, valamint közel 5.460 őzet ejtettek el. A dámszarvasok közül 142, a muflonból pedig 34 példányt lőttek ki.
A vadászati felügyelő kiemelte, a kiadási oldalon a legnagyobb tételt tavaly is a vadkár jelentette. Mezőgazdasági vadkárra 379 millió forintot fordítottak, 35 millió forinttal többet, mint egy évvel korábban. A károkra az erdőgazdálkodók is egyre érzékenyebben reagálnak, az erdei vadkárok összege tavaly meghaladta a 29 millió forintot, ami a korábbi évekhez képest 20 millió forint többletkiadást jelentett.
A vadászati osztályvezető szólt arról is, hogy a kilövési keretszámok meghatározásánál idén is az volt legfőbb koncepció, hogy tovább csökkenjen a nagyvadállomány, ezáltal mérséklődjenek a vadkárok. A vaddisznók száma ugyan csökkent tavaly óta, de az állatok továbbra is jelentős károkat okoznak, ezért az idén is 11 ezer elejtését tervezik.
A megye néhány területén tovább kell csökkenteni a gímszarvas állományt is, így az elmúlt évhez hasonlóan 6 ezer példány kilövését engedélyezték. A vadászati hatóság 220 dámszarvas és 66 muflon kilövésére adott még engedélyt.
A becslések szerint az őzek száma csökkent a zalai erdőkben, ezért idén 500-zal kevesebbet, 5.500 példányt lőhetnek ki. Az őzbak vadászat már április közepén megkezdődött, az idén összesen 1.847 bak elejtésére lesz lehetőség. A külföldi bérvadászok baklövésre a kicsi takarás miatt szívesen választják a tavaszi időszakot.
Apróvad csak kisebb számban fordul elő a megyében - közölte Lázár Attila. Példaként említette, hogy az idén először fordult elő, hogy a szakemberek egyetlen fogoly jelenlétét sem jelezték, igaz, négy évvel ezelőtt is csak alig félszázra becsülték számukat.
Az apróvad közül 2.800 fácán kilövésére van lehetőség. Mezei nyúlra is lehet vadászni, 150 példányt lehet elejteni, de csak azokon a területeken, ahol a károkat okoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: