Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Július 02. 23:29, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Nyári egyetem Keszthelyen a \"fenntarthatatlan fejlődésről\"

Nyári egyetem Keszthelyen a \

A fenntarthatatlan fejlődés, a felesleges termékek, a környezettudatos vállalatirányítás lesz többek között a témája a Jövőképzés című nyári egyetemnek;

a kurzus a KÖVET Egyesület szervezésében hétfőn kezdődött el Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán és a Balaton-parton.

A fiatal gazdasági szakemberek, felsőoktatási hallgatók, oktatók, menedzserek a kurzus ideje alatt válaszokat keresnek a fenntartható fejlődés kihívásaira is - mondta el Tóth Gergely, az egyesület főtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense MTI-nek.
Hozzáfűzte: a világban működő rendszer környezeti, társadalmi és gazdaságossági szempontból is fenntarthatatlan. Ökológiailag azért, mert az "ökolábnyomunk" másfélszer akkora, mint amekkorát a Föld elbír, 40-50 százalékkal több erőforrást használunk el annál, mint amit a föld fenntartható módon szolgáltatni tud. A családoktól a munkahelyekig érzékelhetők a társadalmi válság jelenségei is, és gazdaságilag sem működik a rendszer - mondta a főtitkár, utalva a 2008 óta tartó gazdasági válságra.
A kurzus vezetője Matolay Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének adjunktusa, aki a közösség alapú mezőgazdaságról tart majd előadásokat. Mint rámutatott, a cél, hogy a közösség a gazda termékeinek ne csak a végfogyasztója legyen, hanem segítse a működésének finanszírozását vagy akár a tevékenységét is. Anyagi kockázatot is vállalhatnak, például előre kifizethetik az terményt, amihez szeretnének hozzájutni, de segíthetnek a termékek elosztásában, csomagolásában, kiszállításában is. Így nem hagyják magára a gazdát, közösség formálódik a gazdaság körül, és a fogyasztók is közelebb kerülnek a termékekhez, a földhöz és a megműveléséhez is - fejtette ki.
Matolay Réka beszélt arról is, hogy olyan helyi gazdát keresnek fel, aki már ismeri ezt a koncepciót, de vizsgálódnak a fogyasztók körében is. Arra keresik a választ, hogy a családi hálózatok mivel tudnák segíteni, támogatni a gazdát, hogy tudják elképzelni a részvételüket a gazdálkodásban.
A nyári egyetem hallgatói a kurzus előtt gyakorlati feladatként felesleges vagy távolról szállított termékeket kutattak fel, és prezentációt készítettek a próbavásárlás eredményéről.
Tóth Gergely elmondta: a PE Georgikon Karán már évek óta gyakorlat a felesleges termékek felkutatása. A "gyűjteményben" már szép számmal vannak ilyenek, mint például a banánszeletelő, de a listán vannak feleslegesen messziről szállított, hazánkban is megtermő élelmiszerek is.
Az egyhetes intenzív képzésen a nyári egyetem hallgatói meglátogatják a helyi cégeket, esettanulmányokat dolgoznak fel, szakmai filmvetítéseken és biciklitúrán is részt vesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.