Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 07. 11:10, péntek | Belföld
Forrás: ujasz.hu

Nyakunkba zúdulhat a sok millió tonna vörösiszap?

Nyakunkba zúdulhat a sok millió tonna vörösiszap?

Kedden tetőzik a Duna, aki él és mozog, a gátakon dolgozik.

A legrosszabbra is fel kell készülni, a végszükség esetén akár 80 ezer embert is ki kell telepíteni Győrújfalutól Budapestig. A fővárosban a III. kerületet érintheti a rekordár: a legpesszimistább forgatókönyv szerint akár 55 ezer ember kitelepítésére is szükség lehet.

Minderre akkor kerülhet sor, ha a fővárosban a most várt 885 centi helyett 9 méter fölött tetőzne a Duna, ami tegnap rohamtempóban kezdett áradni. Győrújfalun 1424 embert érinthet a kitelepítés, Komáromban 11 345 embert, benne egy teljes kórházat. Táton 5057, Tahitótfalun 1417 Szentendrén 873 fő kitelepítése is elképzelhető. Lehetséges, hogy Pócsmegyeren, Szigetmonostoron is százaknak kell elhagyniuk otthonaikat.

– Nem azért mondom el ezeket a számokat, hogy pánikba essenek, hanem, hogy lássák, mindenre felkészültünk – jelentette ki Orbán Viktor tegnap reggeli sajtótájékoztatóján. A kormányfő a védelem érzékenyebb pontjait is felsorolta beszámolójában. Ezek: a Mosoni-Duna bal partja, Mecsér környéke, Komárom és környéke, Szentendre, Tát és a táti öblözet, illetve Esztergom. Utóbbi településen a Prímás-szigetet már korábban lezárták, és onnan 40 embert kitelepítettek. (Pilismaróton 70 főt evakuáltak.). A városban a gátak megemelésére lehet szükség.

Kisoroszi elvágva

Kisoroszi már csak vízen át érhető el. Ha sor kerül a kitelepítésre, az csak vízen vagy levegőben lesz lehetséges. A kormányfő elmondta, hogy a kitelepítési tervek mindenütt készen állnak, a kapacitást a legrosszabb forgatókönyvek bekövetkeztére méretezték. Budapestnél délebbre csupán Dunaújvárosban lehet szükség árvízvédelmi munkálatokra, másutt nem várható vészhelyzet – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy ezen legfeljebb egy kiadós esőzés ronthatna, ám „az OMSZ garantálta, hogy nem lesz eső”.

TEK is mozgósítva

A honvédség 9600 főt tud bevetni, emellett már 4700 önkéntes tartalékos gyülekezett a megadott pontokon – közölte Hende Csaba. A honvédelmi miniszter szerint mindenki felkészült az esetleges evakuálásra. Senkit sem fognak erőszakkal kényszeríteni otthona elhagyására, de kérik, hogy mindenki teljesítse az utasításokat, ha sor kerül rá, készítse össze a csomagját és a szervezett egységekkel hagyja el otthonát.

– Végső esetben azonban azokat is elhozzuk, akik nem akarják elhagyni otthonaikat. A magyar állam garantálja, hogy ember által okozott kár senkinek a hátrahagyott értékeit nem fogja érni – mondta Orbán.

Biztonságban a metró

– Nem igaz, hogy a 4-es metrót elöntheti az ár – tudatta Tarlós István. A főpolgármester elismerte, hogy a Fővám téren lehet némi szivárgás, de azt mondta, ez is csak elméleti lehetőség, 9,5 méterig komolyan nem kell számolni ezzel. A Batthyány téren viszont elképzelhető, hogy a metró bejáratát lezárják, a szerelvények azonban át fognak haladni a megállón, így a metró közlekedésében nem állhat be zavar.

Sűrítik az 1-es, 17-es, 18-as, és a 4-6-os villamosok járatait, valamint a 86-os és a 9-es buszokét. A 2-es villamos ideiglenes végállomása az Erzsébet hídnál lesz, és Lánchídig egy vágányon közlekedik. Budapesten kritikus pontja a Római part. emellett a Nyúlgáton a kapuk bezárása ma elkészül, a töltéstalpak megerősítése is folyik. A főpolgármester szerint minden szükséges munkálatot befejeznek holnap reggelre. Baj esetén Óbudáról akár 55 ezer embert is kiköltöztetnek.

Centiken múlik a Margitsziget sorsa

A Margitsziget lezárva. A sziget 9 méteres árig szárazon tartható, igaz, ez azt jelenti, hogy a 885 centiméteres ár a határon van, ráadásul a hibahatár a 20 centit is elérheti.

Vörösiszap: „25 millió tonna vörös iszap van a Duna partján!"

Almásfüzitőben van egy vörösiszap-tározó, ennek a 7-es kazettájánál a rekultiváció még nincs kész.

– Kérdés, hogy a vízállás bemossa-e a szennyeződést a Dunába. Szakértők szerint nem, a jelentés szerint a gáttest megfelelően szilárd. Veszélyhelyzet akkor állna elő, ha a most jelzett szintnél hat méterrel magasabban tetőzne a Duna – közölte a kormányfő, megjegyezve, hogy az árvízvédelmi munkálatokat nem befolyásolja a tegnapelőtti, 4,7-es erejű földrengés.

A szóban forgó vörösiszap-tározóról azonban a Magyar Tudományos Akadémia, no meg a Greenpeace is másképp vélekedik egy, még 2012. májusában kiadott sajtóközleményben.

Az MTA Földrajztudományi Intézete a közelmúltban bemutatta a “Katasztrófák Tanulságai – Stratégiai jellegű természetföldrajzi kutatások” című kötetét, Dr. Bakondi György altábornagy, a Katasztrófavédelem főigazgatójának előszavával. A Tudományos Akadémia intézete az almásfüzitői vörösiszap-tározókon kialakított veszélyes hulladéklerakó veszélyességéről pontról-pontra alátámasztja a Greenpeace állításait. Figyelemre méltó, hogy míg a zöld szervezet nem foglalt állást a gátak földrengésállóságáról, addig az MTA ez ügyben is letette a garast: a földrengésveszélyes területen álló gátak megbízhatatlanok.

A tanulmánykötet bemutatója előtt a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága meghallgatást tartott Almásfüzitő ügyében. A meghallgatáson Németh Zoltán, az illetékes környezetvédelmi felügyelőség vezetője pánikkeltésnek minősítette a Greenpeace kijelentéseit és butaságnak a tározó veszélyességét megállapító jeles tudósok szakvéleményeit.

Vay Márton, a Greenpeace szóvivője elmondta: „elképesztő, hogy Budapest ivóvízbázisa fölött egy nyilvánvalóan súlyos toxikus veszélyt jelentő létesítmény hosszú évek óta üzemelhet. Különösen elfogadhatatlan, hogy a hatóságok ezt gyakran önmaguknak is ellentmondva támogatják, fedezik."

Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője szerint „mivel számos szaktekintély mellett immár az MTA is bemutatta a tározók kiemelt kockázatát ezért a környezetvédelmi hatóságnak kötelessége fellépni a környezetet károsító tevékenység ellen."

A Greenpeace tavaly január közepén kezdeményezett az Európai Uniónál jogsértési eljárást, ami alapján az Európai Bizottság már bekérte a dokumentumokat a magyar hatóságoktól. A Greenpeace emellett bejelentette az ICPDR-nak, a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottságnak, a Dunát jelentősen veszélyeztető létesítménnyel kapcsolatos észrevételeit.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során