Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Február 20. 14:29, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Nőtt az álláskeresők száma Zala megyében januárban

Nőtt az álláskeresők száma Zala megyében januárban

Több mint 2 900-zal nőtt januárban az álláskeresők száma Zala megyében

– közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI-vel kedden.

Az év első hónapjában 19 238 munkanélkülit tartottak nyilván a kirendeltségeken, mintegy 1 500-zal többet, mint egy évvel korábban. Az idényjellegű, szezonális munkák hiánya miatt a korábbi években is emelkedett januárban az álláskeresők száma. Ez idén is meghatározó volt, de a létszámleépítések, valamint a közfoglalkoztatás megszűnése miatt is sokan kerültek vissza a nyilvántartásba. A közfoglalkoztatás előkészítése, szervezése már folyamatban van, de a tényleges foglalkoztatás még nem indult be.
Januárban 4 ezer álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, közülük 1700-an segéd- vagy alkalmi munkásként dolgoztak korábban.
Január végén a gazdaságilag aktív népesség 14,5 százaléka volt regisztrált álláskereső Zala megyében, míg egy hónappal korábban 12,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Az álláskeresők aránya Zalaegerszeg, Lenti és Keszthely térségében a legalacsonyabb, 12–13 százalék közötti, míg Letenye és Zalaszentgrót térségében a mutató meghaladja a 20 százalékot. A munkáltatók – az előző évekhez hasonlóan – az idén januárban is lényegesen kevesebb új álláshelyet jelentettek be, mint a korábbi hónapokban. Elsősorban a támogatott álláshelyek száma esett vissza; az év első hónapjában 500 (ezek közül 440 volt támogatott) új álláshelyet jeleztek a kirendeltségeken, míg tavaly januárban 800 új munkahely volt a megyében. A legnagyobb kereslet, mintegy 1,7 ezer álláslehetőség a segéd- vagy alkalmi munkára irányult, kisebb létszámban pedig pénzügyi tanácsadókat, húsfeldolgozókat, bolti eladókat tehergépkocsi-vezetőket, szerszámkészítőket, kárpitosokat és forgácsolókat kerestek a munkaadók.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).