Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Október 21. 08:44, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Nőtt az álláskeresők száma Zala megyében

Nőtt az álláskeresők száma Zala megyében

Mintegy 100 fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Zala megyében

szeptember végén 15 100 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 0,8 százalékkal többet, mint egy hónappal korábban - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel pénteken.

A legnagyobb mértékben - közel 4 százalékkal - Zalaegerszeg és Keszthely térségében nőtt az álláskeresők száma, Letenye térségében viszont több mint 5 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván, mint augusztusban.
A gazdaságilag aktív népesség 11,4 százaléka volt nyilvántartott álláskereső Zala megyében. Az elmúlt öt év adatai szerint az ősz első hónapjában többen kerestek állást a kirendeltségeken, mint a korábbi hónapokban. A közlemény szerint az álláskeresők számának kismértékű emelkedése részben a pályakezdők számának növekedésével, valamint a közfoglalkoztatásban részt vevők számának mérséklődésével magyarázható.
Az év kilencedik hónapjában az álláskeresők 11,7 százaléka, mintegy 1,8 ezer fiatal volt pályakezdő. Zalaegerszeg és Nagykanizsa vonzáskörzetében a munkanélküli fiatalok aránya alacsonyabb volt a megyei átlagnál, míg a többi térségben 11,8 – 12,4 százalék körül alakult a fiatal álláskeresők aránya.
Szeptemberben 1,3 ezer új álláshelyet jelentettek be, közel ezret nem támogatott foglalkoztatás keretében ajánlottak a munkaadók. Legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat tehergépkocsi-vezetőket, bolti eladókat, forgácsolókat, hegesztőket, lakatosokat és húsfeldolgozókat kerestek.
A hónap során a kirendeltségeken több mint 2,2 ezer álláskeresőt regisztráltak, közülük 256-an korábban még nem szerepeltek a nyilvántartásban. A közel 2 ezer ismételten álláskeresővé váló munkanélküli több mint 60 százaléka egy éven belül veszítette el ismét állását, és mintegy ötödüknél már 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta.
Az álláskeresők közül több százan segéd-, vagy alakalmi munkásként dolgoztak korábban, de a bolti eladók, irodai adminisztrátorok, mechanikai gépösszeszerelők, tehergépkocsi-vezetők, felszolgálók, lakatosok, vagyonőrök és szakácsok közül is sokan veszítették el az állásukat.
A nyilvántartásból kikerülő 2,1 ezer álláskereső közül 1150-en tudtak elhelyezkedni; közel 300-an támogatott foglalkoztatás keretében, 870-en pedig az elsődleges munkaerő-piacon találtak munkát.
Az év első 9 hónapjában összesen közel 12,7 ezer álláskereső tudott elhelyezkedni Zala megyében, mintegy 5,8 ezer ember támogatott munkakörben.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban