Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Június 05. 09:22, szerda | Helyi
Forrás: heviz.hu

Nemzeti önbecsüléssel, nemzeti öntudattal – Trianonra emlékeztek

Nemzeti önbecsüléssel, nemzeti öntudattal – Trianonra emlékeztek

Kilencvenhárom évvel ezelőtt, a trianoni békediktátum aláírásakor Magyarországon tíz percre megállt az élet, néhány helyen egy órára is felfüggesztették a munkát.

Fotó: heviz.hu

A tragédiára tegnap harangszó emlékeztetett: Hévíz minden templomában megkondultak a harangok, ugyanígy a környező településeken is.

1920. június 4. gyászos eseményeire emlékeztek tegnap országszerte és városunkban.

A hévízi megemlékezés a Magyar Nemzetközösségek Emlékműve előtt zajlott, ahol Papp Gábor polgármester mondott beszédet.Hangsúlyozta: a trianoni diktátum Magyarországra nézve kirívóan igazságtalan és megkülönböztető volt. Az ország lakossága nem volt felkészülve az ezeréves Magyarország megszűnésére, amely három millió magyar elvesztésével járt. A színmagyar területek elvesztése, és annak módja sokkos állapotba jutatta az országot.

- Sokan vallják, hogy, amit a történelem elvett, azt már nehéz visszaszerezni. Pedig az igazság érdekében, a közös értékrend tiszteletében, a politikai és társadalmi kultúra értelmes szabályai szerint erkölcsi kötelességünk azt a nemzet érdekében megtenni. De az eltűnő határok Európájában nem határrevízióval, nem erővel, és nem zavarkeltéssel kell megvalósítanunk össznemzeti önrendelkezésünket, hanem a belső önbecsülésünk, helyes nemzettudatunk helyreállításával - mondta.

A polgármester szerint egyénileg is sokat tehetünk a nemzettudat, az önbecsülés helyreállítása érdekében azzal, hogy őrizzük, ápoljuk azoknak a magyaroknak az emlékét, akik Nagy-Magyarország szülötteiként tettek, dolgoztak, szellemi kincsekkel gyarapították a magyarság gazdagságát.

- Szomorú szívvel ugyan, mégis büszkén ápoljuk ezentúl a magyarsághoz talán legszorosabb szálakkal kötődő székelyek képviselői, Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók emlékét, akik soha, egyetlen alkalommal sem felejtették el a csúcsok meghódításakor kitűzni a magyar lobogót, vagy a székelység autonómiája mellett hitet tévő székely lobogót, akik még a felhőkbe vesző hegyeken is összetartozásunkat hirdették.

A beszédet a Tiszta Forrás Dalkör, majd a Nagyváthy Néptáncegyüttes nívós műsora követte, a megemlékezés zárásaként pedig a városi és a járási vezetők koszorút helyeztek el a nemzetközösségi emlékmű talapzatánál.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel