Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Június 16. 13:42, szerda | Helyi
Forrás: Indexbalaton

Nem lehet csak úgy lazítani a Balatonnál!

Nem lehet csak úgy lazítani a Balatonnál!

A Balatonon idén 34 település 40 strandján várják a mozogni vágyókat június közepétől augusztus közepéig a Mozdulj Balaton! mozgalom ingyenes rendezvényein, versenyein, folyamatosan és ingyenesen rendelkezésére bocsátva a strandolóknak

A Mozdulj Balaton!-hoz csatlakozó standokon június 19-étől szombatonként 13 órától tartják a szabadidős tömegsportrendezvényeket augusztus 21-ig, amikor a szezon a vonyarcvashegyi sporttalálkozóval zárul. A kialakított pályákat és strandokra telepített sporteszközöket bárki szabadon használhatja a rendezvényeken kívül a hét minden napján.
Bartsch János beszámolója szerint a hetedik éve tartó mozgalomban folyamatosan nő a résztvevők száma. Tavaly a programsorozat 373 sportrendezvényén több mint 38 ezer résztvevőt regisztráltak a szervezők, de valójában ennek többszörösét sikerült "megmozgatni" a sporteszközökkel és a nyílt sportprogramokkal.

A mozgalmat a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) 2004-ben kilenc Balaton-parti település részvételével indította Bartsch Jánosnak, a Somogy megyei Sporthivatal nyugalmazott vezetőjének ötlete alapján, aki azt a feladatot kapta, hogy találjon ki valamit az akkor igen alacsony vízszint és a sok szárazulat miatt bajba került Balaton népszerűsítésére.

A főszervező beszámolója szerint ma már a tó minden nagyobb településén van strand, ahol minimum egy röplabdapályányi homokos terület található, de akad, ahol ennél jóval több és komolyabb, strandkézilabdázás, strandfocizás és strandröplabdázás számára alkalmas pályákat alakítottak ki. További szárazföldi sportolási, szórakozási lehetőséget jelent a streetball, a lábtenisz, a tollaslabda vagy a petanque és vízi sportolási lehetőségeket kínálnak a vízben elhelyezett sporteszközök. Az egyre kedvezőbb feltételeknek köszönhetően az országos sportági szövetségek a Balaton-parti strandokon rendezik elődöntőiket, döntőiket a strandfoci, a strandröplabda és a strandkézilabda sportágakban.
Tavaly négy településen (Siófok, Gyenesdiás, Keszthely és Balatonfüred) beindult a vízilabdázás is. A sikeres fogadtatásra való tekintettel néhány helyen újabb vízilabdapályákat létesítettek az idei szezonra. Eredményesnek bizonyult az elmúlt nyár másik újdonsága is, a vízben elhelyezett streetball (kosárlabda) palánkrendszer, ezért a korábbi hét helyszínen túl idén további 14 strandot szerelnek fel ilyen palánkokkal. A lehetőségekről és a szervezett programokról további információkat a www.mozduljbalaton.hu honlapon lehet olvasni.

Az idei rendezvénysorozatot a BFT 11,7 millió, a sport szakállamtitkárság 6 millió, az érintett önkormányzatok 2,8 millió forinttal támogatják. A 20,5 millió forintos keret több mint felét újabb eszközök, sportszerek beszerzésére fordítják, a többi részét a szervezők bérére, a díjakra és a propagandára költik.
A Mozdulj Balaton! sikerét mutatja, hogy a hungarikumnak számító mozgalomhoz az elmúlt években csatlakozott több helyszínnel is az ország másik két nagy üdülőövezete, a Velencei-tó és a Tisza-tó.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.