Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Március 09. 11:29, péntek | Helyi
Forrás: keszthely.hu

Nem szűnik meg, csak átalakul

Nem szűnik meg, csak átalakul

Tavaly és mostanában is felröppent a hír Keszthelyen, hogy bezárják a Nagyváthy-iskolát. Mi a valóság? A Monitor Csótár Andrást, az Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatóját kérdezte.

A Nagyváthy 2005 óta nem önálló intézmény, hanem az Asbóth tagintézménye. Az előző tanévben a fenntartó Zala megyei önkormányzat előterjesztést készíttetett a Nagyváthy Asbóth-székhelyintézménybe integrálásáról, azaz a költözésről. Ezt a döntést akkor a diáklétszám csökkenése és ebből adódóan a fajlagos költségek drasztikus emelkedése indokolta – mondta Csótár András intézményvezető. Fontos hozzátenni, hogy évente négymillió forintba kerül Keszthelynek a karmelita rend tulajdonában lévő épület bérlése, a fűtésköltség pedig a duplája a bérleti díjnak. 2013-tól megszüntethető a bérleti szerződés.

Szakmailag is megalapozott

Január elsejétől a Zala Megyei Kormányhivatal Intézményfenntartó Központja lett a fenntartó, állami intézménnyé vált az iskola. Törvényszerű, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az új tulajdonos is gondolkozik a tavaly elindított folyamaton. Minden intézménynek a legkörültekintőbb módon, a lehető leginkább költségtakarékosan kell működnie, hogy egyensúlyban tudja tartani a költségvetését. Szakmailag is megalapozott az elképzelés, nem beszélve arról, hogy modernebb körülmények közé költözhetnek a diákok és a tanárok, ráadásul könnyebb lesz a közlekedés is – tette hozzá a vezető.

Kollégiumból iskola?

– Az Asbóth-iskola kollégiuma háromnegyedét áldozta fel azért, hogy a Nagyváthy osztályai odaköltözhessenek. Ősszel teljesen átalakítottuk az épületet – mondta Csótár András. – A hálótermek összenyitásával, komplett külső szigeteléssel, korszerű nyílászárók beépítésével, külső és belső kőműves- és festőmunkákkal, a fűtésrendszer és a világítástechnika modernizálásával tettük esztétikus, egészséges, energiatakarékos és korszerű épületté a kollégiumot. Ebben az épületben minden helyet kapott, amire a nagyváthysoknak szükségük van, amit használnak jelenleg is a kellő számú tanteremtől, csoportszobától kezdve a szaktantermekig és a laborokig. Mi, asbóthosok a nagyváthysokat már most is szeretettel tudnánk fogadni, de úgy látszik, hogy tanév közben nem kerül sor a költözésre.
A kollégium sem szenved hiányt, jelenleg telt házzal üzemel, de az igazgató hangsúlyozta: nem szorul ki senki a kollégiumi ellátásból.
Csótár András kifejtette azt is: a nyár során viszont már elkerülhetetlen lesz a lépés. – Mindenkit megnyugtathatok, jó helyen fog folytatódni az a munka, amit a Nagyváthy-iskola végez. Senkit nem érhet érdeksérelem, a diákok semmiben nem fognak hátrányt szenvedni.

Továbbviszik a szellemiségét

– Azok a nyolcadikosok, akik a Nagyváthy környezetvédelem–vízgazdálkodási, egészségügyi és humánoktatási szakmacsoportos képzéseire jelentkeztek, helyesen döntöttek, nekik a magas minőségű képzést biztosítani fogjuk, ahogy eddig is. A jelentkezések száma reménykeltő arra nézve, hogy az osztályokat a meghirdetésnek megfelelően el is tudjuk majd indítani. Az oktatásban ugyanazok a pedagógusok vesznek részt, akik eddig, kizárólag a képzés helye változik meg – jelezte Csótár András.
A vezető biztos benne, hogy a két intézmény egybevonásával egy olyan nagy és sokszínű intézmény jön létre, amelyik a megye egyik legerősebb középiskolájaként biztosan meg tudja őrizni pozícióit a középfokú oktatás területén.

Tervek és felmérések

A Nagyváthy-iskola mögötti területen épült meg tizenkét éve a tornacsarnok, amely Keszthely második legnagyobb ilyen jellegű épülete. Ez a város tulajdonában marad. Az önkormányzat egy felmérést és egy előterjesztést fog készíteni a tornaterem és a hozzá tartozó hat tanterem sorsáról. A tervek szerint két közeli óvoda fogja használni az épületet, amivel egy központi óvoda jöhet létre. A tornaterem délelőtt a közeli általános iskola, délután a lakosság igényeit fogja kielégíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata