Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 22. 14:54, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem hozott változást a diktátor bukása?

Nem hozott változást a diktátor bukása?

Az Amnesty International (AI) emberjogvédő szervezet véleménye szerint Egyiptomban a Mubarak-rezsim bukása óta nem következett be lényeges változás.

Az országot irányító legfelsőbb katonai tanács nem váltotta be az emberi jogok védelmére tett ígéreteit.

Az AI kedden londoni székhelyén nyilvánosságra hozott jelentése rámutat, az elmúlt napok véres eseményei, a karhatalom tüntetők halálát okozó brutális fellépései azt bizonyítják, hogy a katonai vezetés folytatja a megtorlás politikáját. Civileket ítélnek el katonai bíróságok, és már halálos ítéleteket is hoztak, a hadsereg börtöneiben embereket kínoznak meg.

Mindazoknak, akik bírálni merészelik a katonai vezetést – mint azt békés tüntetők, újságírók, bloggerek, sztrájkoló munkások teszik –, könyörtelen megtorlással kell számolniuk, vagyis a mostani rendszer a Mubarak-éra „védjegyét” viseli magán. Az eseményekről tudósító médiaeszközök munkatársai állandó zaklatásnak vannak kitéve, az országot uraló hatóságok nem tűrik el, hogy őket rossz színben feltüntető riportok kerüljenek nyilvánosság elé – állapítja meg az AI jelentése.

Philip Luther, az AI észak-afrikai és közel-keleti ügyekért felelős igazgatóhelyettese a dokumentumban leszögezte: ha a tüntetők kérésének megfelelően valódi demokratikus átmenetet akar levezényelni a legfelsőbb katonai tanács, akkor biztosítania kell a véleménynyilvánítás szabadságát, fel kell oldania a rendkívüli állapotot, és fel kell hagynia azzal, hogy polgári személyeket állít hadbíróságok elé mindenféle mondvacsinált ürüggyel.

Az elmúlt napok heves kormányellenes tüntetéseket hoztak az afrikai országban. Demonstrálók ezrei szállták meg a kairói Tahrír teret. A megmozdulásokat a rendőrség és a katonaság együttesen próbálta elfojtani. Az összecsapásokban hétfő estig 24 ember vesztette életét. Ekkor a kormány felajánlotta lemondását, de azt a katonai tanács nem fogadta el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.