Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Szeptember 12. 16:03, vasárnap | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Nem fogják kötelezővé tenni az oltást Horvátországban

Nem fogják kötelezővé tenni az oltást Horvátországban

Senki számára nem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő szombaton Zágrábban,

hozzátéve, hogy bízik a horvát állampolgárok körültekintésében, bölcsességében és tájékozottságában.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolt, miután Vili Beros egészségügyi miniszter és Davor Bozinovic belügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy egyes területeken kötelezővé tehetik oltást, külön hangsúlyt fektetve az egészségügyre.

A kormányfő kiemelte: nem hiszi, hogy van még valaki az országban, aki ne tudná, hogy a vírus már 18 hónapja jelen van és több mint nyolcezer ember vesztette életét a Covid-19 szövődményeiben Horvátországban, valamint négymillió a világban.

"Annak ellenére, hogy tovább nő a fertőzöttek száma, nem tervezünk szigorúbb korlátozásokat sem bevezetni" - hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában 1162 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 383 ezret. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon 14-en haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8427-re emelkedett. Kórházban 559 beteget ápolnak, 55-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 757 756-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,3, a felnőtt lakosság 52 százaléka -, közülük 1 647 073-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szombatra 1085 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 274-en vannak kórházban, 62-en intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 024 456-an kaptak védőoltást, közülük 935 064-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 49, illetve 44 százaléka.

Szlovénia, Horvátországgal ellentétben, kötelezővé teszi az állami hivatalok alkalmazottai számára a védőoltás felvételét - erről Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter tett bejelentést pénteken Ljubljanában.

A kormány szombati ülésén szigorított a járványügyi intézkedéseken is. Szeptember 15-től minden ágazatban - kivéve a sürgősségi ellátás területét -, mindenkinek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, ez egyaránt vonatkozik a szolgáltatókra és a szolgáltatások igénybevevőire. A kormány kötelezővé tette továbbá a maszk viselését zárt térben és szabad téren is, amennyiben nem tartható be az emberek közötti 1,5 méteres védőtávolság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése