Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 14. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Néhány év múlva zavarok lehetnek a hazai áramellátásban szakértők szerint

Néhány év múlva zavarok lehetnek a hazai áramellátásban szakértők szerint

A kedvezőtlen befektetési környezet miatt nem várható új erőművek építése a közeljövőben, így azonban már néhány év múlva zavarok lehetnek a hazai áramellátásban - összegezték energiapiaci szereplők az Energiainfo.hu internetes szakportál keddi budapesti sajtóbeszélgetésén.

A CEZ cseh villamosművek öt évet töltött azzal, hogy előkészítsen két projektet, köztük a százhalombattai kombinált ciklusú gázturbinás erőművet, amelyek most nem épülnek meg - mondta el Hornai Gábor, a CEZ Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a befektetni szándékozók közül mások is arra a következtetésre jutottak, hogy túlságosan kockázatos most erőműépítésbe kezdeni.
Az ügyvezető igazgató szerint a villamos energia ára a válság óta csökken, részben a gazdasági recesszió, részben a szén-dioxid kvótaárak, valamint a szénár csökkenése, illetve a megújuló energiaforrások belépése miatt. Ezért a nagyerőművi beruházások megtérülése olyan hosszú idő lenne, amit magánbefektetők jelenleg nem vállalhatnak. Stratégiai beruházásokat csak államok finanszírozhatnak - fogalmazott Hornai Gábor.
Turai József, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke úgy látja, a jelenlegi helyzetben a kereskedők rövid távra rendezkedtek be, rövid távú értékesítésre azonban nem lehet erőművet építeni.
A szakember szerint a nagykereskedelemben már most is érezni, hogy az elöregedő hazai erőműpark nincs a legjobb állapotban, emellett az idén több áramtermelő is kiesik a rendszerből.
Magyarország most fogja elérni a legnagyobb áramimport mennyiséget, az idei bruttó import elérheti a 17 terawattórát, míg az áramexport a 10 terawattórát - jelezte Turai József.
A szakértők szerint kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben a jónak számító magyar áramellátási rendszer meddig marad fenn, illetve a kisebb kínálat mennyire hajtja fel az árakat.

Címkék: Gazdaság-energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során