Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Március 26. 18:11, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nagyobb figyelem jut a cukorbetegeknek

Nagyobb figyelem jut a cukorbetegeknek

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fontos dolognak tartja, hogy a cukorbetegséggel foglalkozó civil szervezetek folyamatos állami támogatásban részesülnek munkájuk végzéséhez,

és köszönetet mondott a most megjelenő "Nagyobb figyelem a cukorbetegeknek!" című tájékoztató kiadványban, azoknak a diabetológusoknak, háziorvosoknak, valamint diabéteszesek érdekeit képviselő szervezetek munkatársainak, akik évtizedek óta segítik felelősségteljes munkájukkal a cukorbetegséggel élőket - írta szombati közös közleményében a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Magyar Diabetes Társaság és a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére az elmúlt években több cukorbeteg-szervezet kötött a kormánnyal együttműködési megállapodást, valamint munkájukhoz pénzügyi támogatást is kaptak - írták.

Jelezték, hogy Magyarországon több mint egymillió embert érint a cukorbetegség.

Az együttműködési megállapodások azt a célt szolgálják, hogy a felek kölcsönösen segítsék egymás munkáját, közösen találjanak megoldást a cukorbetegeket érintő kérdésekre - hívták fel figyelmet.

Hozzátették: a kormány és a szervezetek folyamatos párbeszédének köszönhetően ma már a nevelési-oktatási intézményekben is biztonságos és segítő környezetben tudhatják gyermekeiket a szülők.

A közlemény szerint évről évre több száz millió forintra pályázhatnak a civil szervezetek, valamint a gyermekdiabétesz-centrumok.

A nyári időszakban folyamatosan biztosított a cukorbeteg gyermekek számára a táborozási lehetőség, ahol a hasonló helyzetben lévők megoszthatják egymással tapasztalataikat, játékosan tanulhatnak, valamint a szülők számára is biztosított egy kis kikapcsolódás - írták.

"Az elmúlt évek eredményeiből látható, hogy a cukorbetegek számíthatnak Magyarország kormányának támogatására" - emelték ki.

Úgy folytatták, hogy a Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke, Wittmann István fontos együttműködési területként tartja számon a cukorbetegek szív-érrendszeri szövődményeinek, az amputációnak és a cukorbetegek megemelkedett rákkockázatának csökkentését.

Lényeges célkitűzésnek nevezték a Nemzeti Diabetes Regiszter létrehozását annak érdekében, hogy folyamatosan követni tudják a cukorbetegség és szövődményeinek alakulását, ami megszabhatja a cselekvések fő irányát.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) Füzesi Brigitta elnök vezetésével idén is folytatja közös munkáját a kormánnyal, továbbra is segítik a szűrővizsgálatok szervezését és az edukációs ismeretek eljuttatását a cukorbetegek számára - jelezték.

A koronavírus-járvány idején indított DiabPONT továbbképző programot is egész évben folytatják, amelyhez mindenki egyénileg is csatlakozhat - fűzték hozzá.

A CEOSZ-nak a Magyar Diabetes Társasággal régóta fennálló partneri viszonya az elmúlt években egészült ki a kormány támogatásával, és ennek köszönhetően számos kedvező változás tapasztaltak a cukorbetegség kezelésének feltételeiben - áll a közleményben.

Címkék: cukorbeteg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során