Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 18. 07:26, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Most már biztosan Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt

Most már biztosan Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt

Már biztosan Donald Trump jelenlegi elnök lesz az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje a novemberi választáson - jelentette több médium kedden este, miután összeszámolta az aznap tartott előválasztások eredményeit.

Kedden a republikánusok két államban - Floridában és Illinois-ban - tartottak előválasztást, továbbá az Egyesült Államok egyik tengerentúli területén, a Csendes-óceán nyugati vidékén fekvő Északi Mariana-szigeteken jelölőgyűléseket. Ohióban, ahol szintén voksoltak volna, hétfőn éjjel Mike DeWine kormányzó a koronavírus-járványra tekintettel és a helyi egészségügyi hatóság rendeletére hivatkozva június 2-ára halasztotta az előválasztást.

A keddi előválasztások után Donald Trump több mint 1276 delegátus támogatását nyerte el, s az elnökjelöltséghez a Republikánus Pártban pont ennyi küldött támogatására lesz szükség a párt nyári jelöltállító konvencióján. Trumpnak Bill Weld egykori massachusettsi kormányzó személyében egyetlen vetélytársa volt.

"Ez azt mutatja, hogy nagy a lelkesedés Donald Trumpért, s azt is mutatja, hogy a republikánusok egységesen felzárkóztak mögötte és intenzíven támogatják" - fogalmazott Tim Murtaugh, a Trump-kampány szóvivője kedden este.

Az elnök a keddi előválasztások előtt 1141 küldött támogatását nyerte el, és csupán 135 további küldött bizalmára volt szüksége az elnökjelöltséghez. Floridában 122, Illinois-ban pedig 67 delegátust "szerzett". A két állam választási rendszere pedig olyan hogy "a győztes mindent visz", vagyis a delegátusokat nem osztják el az indulók között az eredmények szerint arányosan. Ráadásul mindkét államban csupán Bill Weld indult, a két korábbi aspiráns - az illinois-i Joe Walsh, egykori képviselő és Roque de la Fuente kaliforniai üzletember - már korábban visszalépett a versengéstől.

Az első kommentárok emlékeztetnek rá, hogy Trumpnak az idén sokkal hamarabb sikerült elnyernie a jelöltséghez szükséges számú delegátust, mint 2016-ban. Akkor a május végén Észak-Dakotában tartott voksolás után vált nyilvánvalóvá, hogy ő lesz a republikánusok elnökjelöltje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése