Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Március 16. 09:18, péntek | Helyi
Forrás: keszthely.hu

Módosult a szociális rendelet

Módosult a szociális rendelet

Soron kívüli ülésen állapította meg a keszthelyi képviselőtestület az egyes térítési díjak 2012-re érvényes mértékét, a bölcsődei gondozási díj összegét, valamint határozott az idei közfoglalkoztatásról is.

A keszthelyi gyermekintézményekben és idősellátásban fizetendő étkezési térítési díjak minimális 10 százalékos, költségkövető emeléséről döntött a testület; ezt az ÁFA mértékének és az alapanyagok árának emelkedése egyaránt indokolta.

Törvényi változás adott lehetőséget a bölcsődei gondozási díj bevezetésére, melynek előkészítése körültekintően történt: az előzetes felmérés és számítások alapján a díj mértékét a családok fizetőképességéhez igazította az önkormányzat.
Az egy főre jutó jövedelem figyelembevételével sávosan kialakított gondozási díjtételek alól szociális alapon több család is mentesül; a rossz anyagi helyzetben élők (alacsony jövedelműek, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők), a tartósan beteg illetve fogyatékos gyermeket nevelők, valamint a nagycsaládosok gyermekei továbbra is ingyenes ellátásban részesülnek.
Az étkezési díjat is beleszámítva a fizetendő összeg nem haladhatja meg az egy főre eső jövedelem 25 százalékát. Példaként: egy havi nettó 40.000 forintos egy főre eső jövedelemmel rendelkező család esetében a bölcsődei gondozás díja (az eddig is megfizetett étkezési díjon felül) körülbelül napi 139 Ft lesz.
A testület döntése értelmében gondozási díj csak a tényleges igénybevétel napjaira számolható fel, amikor a gyermek az intézményben tartózkodik. Az egészségügyi, szociális és esélyegyenlőségi bizottság elnökének javaslatára további méltányossági kitétel is kiegészíti a rendeletet: szülői kérelemre, indokolt esetben a fizetendő díjból engedményt adhat a polgármesteri vezetéssel működő bizottság.
A bölcsődei gondozási díj 2012. július elsejétől fizetendő, erre a félévre körülbelül 1,2 millió forint többletbevétellel számol az önkormányzat.

Az idei évi közfoglalkoztatás keszthelyi helyzetét is áttekintették a képviselők. A munkaügyi központ kirendeltségének tájékoztatása szerint a helyi intézményekben és a városban működő szervezeteknél 20 fő dolgozik közfoglalkoztatás keretében, és további több mint 80 ember foglalkoztatását jelezték más szervezetek. A testület döntése értelmében a polgármesteri hivatal idén négy munkavállalót alkalmaz az állami támogatás lehetőségét kihasználva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:49, kedd | Sport

A közép-európai FIA F4 bajnokság nyitóhétvégéje az új hazai pályán a Balaton Park Circuit-en

A mezőny nagy része már a hét közepén megkezdte a munkát. A GRT az autót hibátlanul felkészítette pilótánk pedig körről-körre alkalmazkodott az autóhoz és a körülményekhez, így magabiztosan vághattunk neki a hétvégének.