Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Június 13. 18:22, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Minden szociális és gyermekvédelmi szolgáltatót ellenőriztek Zalában

Minden szociális és gyermekvédelmi szolgáltatót ellenőriztek Zalában

Az előírt határidő előtt elvégezték Zala megyében a tavaly nyáron állami kezelésbe került szociális, valamint gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatók ellenőrzését

kirívó szabálytalanságot sehol sem találtak - közölte a Zala megyei kormánymegbízott szerdai zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

Rigó Csaba emlékeztetett arra, hogy tavaly júliusban vették át mindenütt a megyei szociális és gyámügyi hivatalok az önkormányzatok jegyzőitől a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények ellenőrzését. A Zalában működő 607 szolgáltató közül 311-nek a felügyeletét vette át a kormányhivatal szakigazgatási szerve, többségében állami és önkormányzati intézményekét, kisebb részben egyházi fenntartású, illetve egyetlen magánkézben lévő szolgáltatóét.
Ezeknek az ellenőrzésére és működési engedélyeik felülvizsgálatára idén június végéig kaptak határidőt a szociális-gyámügyi szervezetek, és az országban elsőként Zalában zárult le a teljes körű felülvizsgálat. Hozzátette: az alap- és szakellátásban egyebek mellett a bentlakásos idős- és gyermekotthonok, a házi segítségnyújtó szolgáltatások, a családi napközik, a falugondnoki szolgálatok szakmai tevékenységét és a napi jelentési kötelezettségeinek teljesítését vizsgálták, de kirívó szabálytalanságokat sehol nem találtak, véglegesen senkitől sem vonták vissza az engedélyét.
Rigó Csaba kifejtette: a szolgáltatók a szociális ágazati portálon vezetett napi jelentései alapján ma már kiszűrhetőek a párhuzamosságok, a visszaélések és más anomáliák, így valóban a rászorulók ellátásra fordítható minden arra szánt forint. A jó tapasztalatokkal lezárt zalai ellenőrzési folyamatnak köszönhetően minden intézmény és szolgáltató szervezet hozzá tud jutni a finanszírozási forrásaihoz.
Egyed Péter, a Zala Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának igazgatója a tapasztalatokról elmondta: a két megyei jogú városban, Zalaegerszegen és Nagykanizsán a jegyzők által korábban felügyelt intézmények működési engedélyeiben nem találtak kifogásolnivalót. A több mint száz helyi önkormányzatnál kiadott dokumentumokban azonban több hibára is bukkantak, például összemosódtak a gyermekjóléti és a szociális ágazat ellátási szabályai, nem volt megfelelő a személyi vagy tárgyi feltétel, de az is előfordult, hogy a jegyző legfeljebb formális ellenőrzéseket végzett.
Kérdésre a konkrét esetek közül említést tett arról, hogy volt olyan önkormányzati gyermekotthon, ahol nem tartották be az étkezési normát, és akadt olyan idősotthon is, ahol az előírt hat négyzetméternél kevesebb terület jutott egy gondozottra. Ezekben az esetekben a figyelmeztetést követően igyekeztek javítani a hibákon, így mindenütt megfeleltek a működési engedély feltételeinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a