Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milyen az ideális munkavállaló?- a HR-szakértő válaszol

Milyen az ideális munkavállaló?- a HR-szakértő válaszol

A megfelelő munkavállaló önálló cselekvésre, döntésekre képes, gondolkodó ember, aki amellett, hogy cselekszik és gondolkodik, kapcsolatokat tud teremteni másokkal. Az ilyen ember teljesítménye, hatékonysága kiemelkedő, ezért is a kiválasztás folyamata épp olyan fontos a közigazgatásban, mint a versenyszférában: Klein Sándor egyetemi professzorként, munkapszichológusként, tanárként és gyakorló HR-es szakértőként is rálát a munka világára. Tapasztalatait és tanácsait is megosztotta a Rádió Orient hallgatóival.

Klein Sándor a Budapesti Műszaki Egyetemre került gyakornokként, Vaszkó Mihály neves magyar munkapszichológus mellé. Főnöke már akkor vezetőképző tanfolyamokat tartott a nagyvállalatoknál, ahol a reklámpszichológia fontosságáról is beszélt. A Budapesti Tejipari Vállalat vezetője az egyetem segítségét kérte egy új termék bevezetéséhez: a feladat pedig a fiatal kollégához került. „Mivel az Iparművészeti iskolán is tanítottam: két diákom tervezte meg a csomagolást, nekem pedig a név kitalálása és a reklámkampány megszervezése jutott”- emlékezett vissza a szakértő. „A Túró Rudi kampánya nagy sikerrel működött, a két nagy lapkiadó vállalat közül az egyik azonban kitiltotta újságaiból az erkölcstelen elnevezésű termék reklámjait”- anekdotázott Klein Sándor. „A termék azonban ennek ellenére ikonikussá vált.”

Klein Sándor matematikatanár és pszichológia szakon végzett, munkapszichológiát tanított a BME-n, a pszichológiai tanszék vezetője volt Szegeden; de Pécsen, Debrecenben és a Kolozsvári egyetemen is oktatott. Gazdag tudományos tevékenysége mellett HR-rel, kiválasztással is foglalkozik: így a munkaerőpiaci igényeket gyakorlati és elméleti nézőpontból is megfigyelheti. „Az oktatás javulásának első feltétele, hogy fejlett személyiségű tanárok dolgozzanak az iskolákban”- fejtette ki. „Ehhez pénz kell, ami megakadályozza a kontraszelekciót és a pályán tartja a pedagógusokat: az anyagi ösztönzés mellett azonban már a képzés ideje alatt a megfelelő személyiség kialakítására kell törekedni”- tette hozzá. „A versengést és az együttműködést is fejleszteni kell: a versenyhelyzet nem az agresszió ösztönzését jelenti, hanem azt a vágyat, hogy valaki a legtöbbet hozza ki magából. A teamben, csapatban gondolkodás pedig elengedhetetlen.”

„A megfelelő munkavállaló önálló cselekvésre, döntésekre képes, gondolkodó ember, aki amellett, hogy cselekszik és gondolkodik, kapcsolatokat tud teremteni másokkal. Egyéni boldogulását meg tudja teremteni, de társas lényként törődik a körülötte lévő emberekkel is. Az iskolák és a közoktatás rendszere azonban mintha nem erre a fajta ember előkészítésére fordítaná a legjobb időt.”- fejtette ki a HR-szakértő.

Klein Sándor az SL Hungary Kft. munkatársaként közel húsz éve foglalkozik kiválasztással. A cég öt-hat éve a közigazgatás számára is dolgozik. Míg a kiválasztás folyamata a rendszerváltás előtt főleg a fizikai dolgozókat érintette azóta a vezetőkre figyelnek oda jobban a vállalatok. „A multinacionális vállalatok igényei: kiváló angol tudás, információtechnológiai képzettség és jártasság, és az a nehezen megfogható személyiség, ami a vezetőt vezetővé teszi. Az ideális jelölt meg tud másokat győzni, képes az ellenőrzésre, irányításra, felhatalmazásra.”

A közigazgatásban is szükség van a megfelelő kiválasztási folyamatra. Sokáig csak bizonyítványok, vagy ismeretség alapján működött a munkafelvétel, esetleg interjúztatás keretében választották ki a munkaerőt. Pedig, mint minden szakmának, a közigazgatás részterületeinek is megvannak a saját jellemzői, sajátosságai, amik komplex és szakszerű érési folyamatokat igényelnek. „A közigazgatási vezetők és a kormánytisztviselők kiválasztására internet alapú kompetenciatesztet hoztunk létre, amit több, mint tizenötezren töltöttek ki”- számolt be Klein Sándor. „A megfelelő HR-hez azonban nem csak kompetenciamérésre, hanem a munka közbeni folyamatos teljesítménymérésre is szükség lenne, hogy a közigazgatás sajátosságait minél pontosabban építhessük bele a kiválasztás folyamatába.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.