Városlista
2021. november 30, kedd - András, Andor

Hírek

2011. Július 27. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Mennyit ér a génkezelt kukorica?

Mennyit ér a génkezelt kukorica?

Megtéríti a GMO-kukoricát termelő gazdák kárát az állam, ám csak a következő hetekben mérik fel a veszteséget, és ekkor dől el az is, hogy a vetőmag árát vagy az elmaradt bevételt tekintik-e kárnak.

A kormány vállalja, hogy megtéríti a gazdák kárát, és eljár helyettük a helyzetből fakadó valamennyi jogvitában, így a genetikailag módosított (GMO) vetőmagok forgalmazóival szembeni perekben is – jelentette ki tegnap Kovács Zoltán a tárgyban született hétfői kormányrendeletre hivatkozva, miután az országban összesen 5000 hektáron találtak genetikailag módosított kukoricát, amelyet a szabályok szerint meg kell semmisíteni. A kommunikációért felelős államtitkár hozzátette: a kárigényeket szeptember 30-ig lehet benyújtani, és még az idén megtörténik a gazdák kártalanítása. A Világgazdaság azon kérdésére, hogy a vetőmag árát vagy az elmaradt árbevételt tekintik-e majd a megtérítendő kárnak, Kovács Zoltán azt válaszolta: egyelőre zajlik annak felmérése, hogy az érintett 5000 hektáron mennyi kár keletkezik, az, hogy pontosan mit vesznek figyelembe, az elkövetkező hetekben dől el. Nem döntöttek még arról sem, hogy tőzsdei, intervenciós vagy felvásárlási árat vesznek-e figyelembe, és hogy a helyzetet vis maiornak minősítik-e.

A legújabb határozat szerint a gazdáknak csütörtökig kell megsemmisíteniük a termést. A friss kormányrendelet értelmében a szabályokat megszegőkre 50 ezertől akár 2 milliárd forintig terjedő pénzbüntetés is kiróható.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kukorica

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 18:12, kedd | Belföld

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden internetes oldalán.

2021. November 30. 15:01, kedd | Belföld

Házaló csalók élnek vissza a Jónak lenni jó! nevével

Ismeretlenek a közmédia adománygyűjtő műsorára hivatkozva lakásokba csöngetnek be és kérnek támogatást a Regőczi Alapítvány számára

2021. November 30. 13:16, kedd | Belföld

Véradásra és plazmaadásra kér a vérellátó szolgálat

Ismét donorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat, a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében újra vérplazmára van szükség a fertőzésből már felgyógyult betegektől,

2021. November 30. 13:01, kedd | Belföld

Müller Cecília: nagyon sikeres volt az oltási akcióhét

Nagyon sikeres volt az oltási akcióhét Magyarországon, ezért az a döntés született, hogy egy héttel meghosszabbítják - mondta az országos tisztifőorvos a kormány közösségi oldalára hétfőn feltöltött videójában.