Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Augusztus 31. 20:10, péntek | Helyi
Forrás: Zalai Hírlap

Megyei főkapitánycsere után

Megyei főkapitánycsere után

Új vezető áll szeptember elsejétől a megyei rendőr-főkapitányság élén.

Az BRFK-ról érkező Fülöp Valter ezredes olyan időszakban veszi át az irányítást, amikor az ismertté vált bűncselekmények száma, ha kis mértékben is, de folyamatosan nő.

Elődje, Tiborcz János dandártábornok 2007 végétől idén februárig felügyelte a megye közbiztonságán őrködő testületet. Akkor úgy értékelte, országos összevetésben Zala a csendesebb, békésebb helyek közé tartozik. Úgy látta, megyénkben egyes helyeken a közlekedés nagyobb gondot okozott, mint a bűnözés.
- Például Lenti és térsége a zalai bűncselekmények 10 százalékát „tudhatja” magáénak, őrületes viszont a kamionforgalom. Ennek kezelése nagyobb gondot okoz, mint a közbiztonság. Rendészeti szempontból egyébként Zala az állatorvosi ló. Vízi-rendészeti kapitányságon kívül mindenünk megtalálható. Van schengeni belső, külső határunk, közúti és vasúti átkelő, a Murán vízi átkelő, autópálya szakasz. Sármelléken nemzetközi repülőtér működik, amely hamarosan csatlakozik a schengeni rendszerhez. A Balaton és még négy komoly fürdőhely évente milliónyi vendéget vonz ide. Emellett gondoskodni kell az aprófalvakban élők biztonságáról.
S hogy sikerült-e, és ez mennyire volt a rendőrség érdeme, nehéz megítélni, mert az emberek szubjektív biztonságérzetét nemcsak környezetük történései, hanem a távolabbról érkező hírek is befolyásolják. Ezért az elmúlt évek statisztikáit néztük át, remélve, a számok tengerében nem merülünk el reménytelenül.
Mondhatni, anno az első év jól sikerült, mert 2008-ban 18,6 százalékkal 8.216-ra csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Ráadásul a vagyon elleni jogsértések - ezek általában az összes bűncselekmény kétharmadát teszik ki - ötödével csökkentek. Különösen Nagykanizsa térségben volt jelentős a javulás (-39 százalék). Ez azonban pillanatnyi javulást jelzett, mert a következő évtől emelkedés kezdődött. Bár elvileg ez sem adott okot aggodalomra, mert megelőző éveket hektikus mozgás jellemezte. Ez úttal nem ez történt, és nem járunk messze az igazságtól, hogy az ismertté vált bűncselekmények számának gyarapodása a kibontakozó válság egyik következménye volt. Leginkább Keszthely környékén romlott a helyzet 2009-ben, 38,2 százalékkal. De mielőtt tényleg rosszra gondolnánk, ez egy közokirat hamisítással kapcsolatos sorozat eredménye volt. Az évben Zalaegerszegen (-7,1 százalék) és Lentiben (-13,7 százalék) még javult a helyzet, de Nagykanizsán 9,3 százalék volt a növekedés.

A következő évben újabb növekedést tapasztalhattak a szakemberek: 10.148 bűncselekmény került be a statisztikába, ami 13,4 százalék pluszt jelzett, ami a 2006-os szinthez közelített. Az évben Lenti térségében 38,5, a megyeszékhelyen 35,6, Nagykanizsán 18,4 százalékkal több bűncselekményt regisztráltak, míg Keszthely 17,3 százalékot javult. Ez a 2006-2009 közötti folyamatos csökkenés végét is jelezte. A szerkezet azonban nem változott: közel a bűncselekmények közel kétharmada vagyon ellen irányult. Némi vigasz, hogy e téren a nyomozáseredményesség 36,7-ről 48 százalékra nőtt.
Az elmúlt esztendőben ezerrel több bűncselekmény került a statisztikába, elérte a 11.148-at. Ebből Zalaegerszeg vette ki a legnagyobb részt: 4.625 bűncselekményt, ami 19,5 százalékos növekedést jelzett, míg Keszthely és Lenti 10 százalék körüli pluszt mutatott, míg Nagykanizsa 3 százalékos mínuszt. Maradt a vagyon elleni bűncselekmények túlsúlya, ráadásul a nyomozáseredményesség 51,8 százalékra nőtt.
Nos, ezek a számok, amelyek az országos összehasonlításban még mindig az utolsó helyek egyikére sorolják megyénket. Ráadásul a növekvő szám sem jelent egyértelműen romlást, mert utalhat a hatékonyabb rendőri munkára. Mint ahogy a csökkenés sem a javulás kizárólagos mutatója, mert gyengén teljesítő rendőrség mellett az állampolgárok ritkábban fordulnak a hatósághoz. De ez csak okoskodásnak tűnik azok számára, akiket sérelem ért…
A főkapitányi székben Tiborcz Jánost követő Fülöp Valter a törvénysértőkkel szemben határozott és kemény zalai rendőrséget ígért, hamarosan kiderül, ez mit jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése