Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. November 29. 07:57, kedd | Belföld
Forrás: mti

Megvan az ország legrosszabb GDP-mutatójú térsége

Megvan az ország legrosszabb GDP-mutatójú térsége

A gazdaság fejlettségét mérő GDP-mutató Nógrád megyében volt a legrosszabb 2015-ben Magyarországon - olvasható a megye múlt évi gazdasági helyzetét elemző TOP 50 című kiadványban.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a megyei kereskedelmi és iparkamara és a Nógrád Megyei Hírlap 11. alkalommal adta ki a TOP 50-et, amelyben ismertetik: az egy főre jutó GDP egymillió 430 ezer forint volt Nógrádban tavaly, összehasonlításképpen a fővárosi adat hatmillió 842 ezer.

A kiadvány szerint a foglalkoztatás 50,7 százalékos szintje országos viszonylatban a második legrosszabb volt, a szerzők aggasztónak nevezik, hogy az álláskeresők döntő többsége számára a közfoglalkoztatás az egyetlen jövedelemszerzési lehetőség. Kedvezőtlen munkaerőpiaci körülmény, hogy nőtt az alacsony iskolai végzettségűek, a legidősebbek, az ellátásra jogosultak és a tartósan regisztráltak száma, a fiatalok többsége pedig szakképzetlen.

Javultak ugyan a tendenciák a gazdasági folyamatokban, de továbbra is csupán a felzárkózás a kiemelt célkitűzés a legkisebb lélekszámú, 193 ezer 946 lakosú megyében - írták.

A részletes adatokból kiderül, hogy Nógrád csekély mértéket ad az országos adóbevételhez: az adók 0,4 százaléka folyt be Nógrád megyei illetékességű adózóktól 2015-ben. Az országos gazdálkodói szervezetek egy százalékát képviselik a nógrádiak.

A megye társas vállalkozásai 18 ezer 805 embert alkalmaztak. Legrosszabbul a vendéglátásban dolgozók kerestek (évente fejenként egymillió 371 ezer forintot), legjobban a vegyipari alkalmazottakat fizették meg (3 millió 417 ezer forint).

Az elemzés szerint a megyében az utóbbi években egyre jelentősebbek a külföldi befektetések, főleg a feldolgozóiparban, a kohászatban, a gépiparban és a vegyiparban.

Külön fejezet foglalkozik a megye gazdaságában meghatározó szerepet betöltő 50 kiemelt céggel. Ezek a vállalkozások 232 milliárd 688 millió forint nettó árbevételt értek el, amely a megyei érték 63,1 százaléka. Tízmilliárd forint feletti árbevétele hat vállalkozásnak volt, ebből három a gépipari, egy-egy pedig a kohászati, kereskedelmi, és nemesfém ásványi termékek gyártásával foglalkozó ágazatba tartozott.

A TOP 50 realizálta a megye exportforgalmának 93,6 százalékát. Megyei szinten a saját tőke 49,3 százaléka, míg a külföldi tőkebektetések 94,2 százaléka ebben az ötven cégben koncentrálódott. A toplistában szereplő vállalkozások kétharmada Salgótarján és Balassagyarmat térségében működött.

A TOP 50-es rangsort a nettó árbevétel alapján a balassagyarmati Mahle Compressors Hungary Kft. vezeti (41 milliárd 863 millió forinttal), második a salgótarjáni Mitsuba Automotive Systems of Europe Kft., harmadik a berceli Nidec Sole Motor Hungary Kft.

A hozzáadott érték alapján készített listán éllovas a rétsági Szondy Invest Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelyet a Nidec Sole Motor és a Mahle Compressors követ.

Az átlagos állományi létszám táblázatában a 730 dolgozót foglalkoztató Mahle Compressors áll a második helyen, harmadik a 708 embernek munkát adó salgótarjáni Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság. Legnagyobb foglalkoztatóként a salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. szerepel. A bíróság szeptemberben csődeljárást rendelt el az akkor 1300 embert alkalmazó cégnél, a dolgozók jelenlegi létszámáról nem adtak meg adatot a kiadvány számára.

Címkék: gazdaság, gdp, nógrád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.