Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. November 16. 19:21, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Megnyílt a Darnay Bormúzeum Gyenesdiáson

Megnyílt a Darnay Bormúzeum Gyenesdiáson

Megnyílt pénteken a Darnay Bormúzeum Gyenesdiáson:

restaurálták az 1644-ben épült, összesen 1700 négyzetméteres területen elhelyezkedő pincét és a présházat, az udvarban pedig szőlészeti kiállításnak helyet adó pajtát építettek.
A felújított Darnay-picében a Balatoni Múzeum egykori igazgatója, Darnay Dornyai Béla életéről és munkásságáról szóló emlékkiállítást is berendeztek.
Gál Lajos, a település polgármestere az avatáson elmondta: a pince gesztenyefából készült mestergerendáján jól kivehető véset jelzi építési idejét, a kutatók szerint ez a Kárpát-medence legrégebbi boronapincéje. A munkálatok a műemlékvédelmi hivatal szigorú felügyelete és útmutatása mellett zajlottak. A most átadott bormúzeum egyszerre helytörténeti emlék és turisztikai attrakció: az udvarán 80 szőlőtőkét ültettek, elhelyeztek több főfás szőlőprést, illetve az épületben borkoccintót is nyitottak.
Szabóné Lázár Ibolya, a keszthelyi Georgikon Majormúzeum igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Balaton-felvidéken a szőlő- és borkultúrának kétezer éves hagyománya van. Gyenesdiáson az országban az elsők között alakult meg a hegyközség, amelynek törvényei rögzítették a szőlőművelés szabályait.
A múzeum segítségével a szőlőművelés és a borászat hagyományait bemutató állandó tárlatot is kialakítottak a csaknem négyszáz éves építményben, ahol a szőlőtermesztéstől a borkészítésen át a borfogyasztásig kalauzolják végig a látogatókat.
Gál Lajos szerint a műemlék Darnay-pince restaurálásához 2010-ben nyújtott be két pályázatot az önkormányzat és a helyi Forrásvíz Természetbarát Egyesület, a projekt 100 százalékos támogatással az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pénzügyi keretéből valósulhatott meg.
A fejlesztéshez és a törökkori pincehajlék felújításához a Balaton-parti település összesen csaknem 20 millió forint pályázati támogatást nyert el.
IJ
Címkék: borászat, kultúra, múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV