Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Április 17. 19:38, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Megkezdték a járőrözést a balatoni vízi polgárőrök

Megkezdték a járőrözést a balatoni vízi polgárőrök

Megkezdték a járőrözést a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség (BVPSZ) tagjai kedden,

a szervezet idén nagyobb figyelmet kíván fordítani a turisztikai övezet nem közvetlen vízparti, úgynevezett háttértelepüléseinek közbiztonságára - mondta Bozsóky Ferenc, a szövetség elnöke Hévízen.

Szabó Sándor, a gyenesdiási központú balatoni polgárőrszervezet főtitkára a BVPSZ nyári idegenforgalmi szezonnyitó fórumán arról beszélt, hogy a Balatonnál is egyre terjed a megélhetési bűnözés, miközben továbbra is nagy figyelmet kell fordítani az úgynevezett "utazóbűnözésre", amelynek elkövetői között magyar és külföldi állampolgárok is találhatók.
Mint kifejtette, a BVPSZ az idei szezonban is együttműködik a vízi rendészettel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőreivel. Tavaly két nagy átfogó razziát tartottak közösen, ehhez hasonlóra idén is számítani lehet. A vízi polgárőrök egyik fő feladatuknak az életmentést tekintik, ezért minden tagjuknak van már elsősegélynyújtó képesítése.
Bozsóky Ferenc elmondta, a Gyenesdiás, Balatongyörök és Vonyarcvashegy összefogásával két éve alakult BVPSZ jelenleg a Zala megyei és néhány somogyi tóparti település "szárazföldi" és vízi polgárőreinek munkáját hangolja össze, de szeretnék a tevékenységüket az egész Balatonra kiterjeszteni. Ott, ahol tevékenykednek, egyértelműen csökkent a strandlopások és kocsifeltörések száma, viszont a tópartról kiszoruló bűnözők nagyobb számban jelentek meg a háttértelepüléseken. Ezért idén jobban szeretnének ügyelni a háttértelepülésekre.
A Balatonnál az életmentés mellett kiemelt feladatnak tekintik a környezet védelmét és az orvhalászat, orvhorgászat visszaszorítását. A BVPSZ idén is beindítja a vendégpolgárőr-szolgálatát, amelyben az Alföldről turnusokban érkező, teljes ellátást kapó polgárőrök segítenek őrizni az üdülőrégió közbiztonságát.
A szezonnyitó fórumon megjelent rendőri vezetők arról beszéltek, hogy a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság irányítja a három megye területén fekvő üdülőrégió közbiztonsági teendőit, a vízi polgárőrség is akkor a leghatékonyabb, együttműködik velük. Horváth István, a keszthelyi rendőrkapitányság vezetője a személy- és vagyonbiztonság erősítését nevezte az idei nyári szezon fő céljának, hangsúlyozva, hogy "sikersztori" volt a tavalyi szezon a bűnüldözés szempontjából.
Emlékezetett arra, hogy a térségben tavaly jelentősen csökkent a garázdaság, a gépkocsilopások és a gépkocsifeltörések száma, emelkedett viszont a betörések száma. A vagyonvédelemben különösen fontos a bűnmegelőzés, amelyben nagy szerepe van a rendőrség mellett a polgárőrségnek - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt