Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Április 17. 09:19, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zalában

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zalában

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zala megyében.

A tavaszi árpát már elvetették, a közel 67 ezer hektárnyi, tavaszi vetésre váró területen összesen 3700 hektáron került eddig földbe a vetőmag - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-vel.

Horváth Gyula beszélt arról is, hogy tavaszi árpából és zabból a tervezettnél lényegesen kevesebbet tudtak elvetni, mert a csapadékos időjárás késleltette a tavaszi munkákat.
Tavaszi árpával a tervezett 3400 hektár helyett csak 1600 hektárt tudtak bevetni, a zab vetésterülete pedig a tervezett 1080 hektárról 390 hektárra csökkent.
A tervek szerint napraforgót 5145 hektáron, kukoricát pedig 49 ezer hektáron termesztenek. Eddig a vetésterület másfél százalékán vetették el a magot.
Megkésett az őszi vetésű növények műtrágyázása is, mert sokáig nem lehetett rámenni munkagépekkel az átnedvesedett földekre. A közel 32 ezer hektárnyi terület 80 százalékán már sikerült befejezni a fejtrágyázást, de az őszi kalászosok gyomirtását csak 6 ezer hektáron tudták elvégezni.
Az igazgató elmondta, a napsütésnek és a szeles időjárásnak köszönhetően napról napra csökken a belvízzel borított és a károsan átnedvesedett terület nagysága. A belvizesedés Zala megyében inkább az ártéri területeket, réteket, legelőket érintette. A mezőgazdasági művelés alá vont területből 1470 hektárnyi szántót borított el a belvíz és 3560 hektáron nedvesedett át károsan a talaj.
Hozzáfűzte, ár- és belvízkár miatt mindössze egyetlen, 15-20 hektárnyi területet érintő bejelentés érkezett az igazgatósághoz. Az őszi vetésű növények viszonylag jól vészelték át a telet, nem szenvedtek súlyosabb károsodást, a határ közepes képet mutat.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.