Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Augusztus 10. 20:15, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Megkezdődött a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer második ütemének kivitelezése

Megkezdődött a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer második ütemének kivitelezése

A kivitelezői szerződéseket aláírták, a munkaterületet átadták, a kivitelezők tájékoztatása szerint pedig meg is kezdődtek a kis-balatoni vízvédelmi rendszer második ütemének munkálatai

- közölték a környezetvédelmi beruházás résztvevői csütörtökön Zalaváron.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese elmondta: a mintegy húsz éven át húzódó tervezés után végre elindított beruházás befejezését 2014 decemberére tervezik. A megvalósítás célja nemcsak a Kis-Balaton és a Balaton vízminőségének megóvása és a térség árvízvédelmének biztosítása, a munka az egyedülálló természeti érték megőrzését is szolgálja.
A 6,147 milliárd forintos költségvetéssel, a Környezeti és Energetikai Operatív Projekt keretében megvalósuló munkálatokról a szakember elmondta: a feladattal a Szabadics Zrt.-t és a Pentavia Kft.-t bízták meg. A tervek szerint a számos műtárgy megépítésekor arra törekszenek, hogy olyan szerkezeteket építsenek be, amelyek fenntartási költsége minimális lesz, s a térség fejlődését is szolgálják az épülő zsilipek, töltések.
Hozzátette, hogy a kis-balatoni vízvédelmi rendszer működtetéséhez üzemeltetési tanácsot jelölnek ki, amelyben szakértők, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői konszenzussal hoznak majd döntéseket, megelőzve a működéssel kapcsolatos konfliktusokat, vitákat.
Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a kivitelezési munkálatok már el is kezdődtek az érintett területen.
A rendezvényre készült sajtóanyag szerint az előkészítés során a Magyar Tudományos Akadémia és más tudományos bizottságok által javasolt megoldások közül azt a változatot valósítják meg, amely leginkább alkalmas a természetes vízjárás utánzására, illetve rugalmas üzemirányítást is tesz lehetővé.
A 75 négyzetkilométernyi területen kialakítandó rendszerben szabályozhatóvá teszik a víz útját, így kisebb vízhozam esetén az Ingói-berek területét nem érinti a Zalán levonuló vízmennyiség, nagyobb vízhozamnál azonban elárasztják ezt a területet is. A kapacitások növelése érdekében a berek mellett futó út alatt nyugati irányban engedik tovább a vizet.
A Balatonba kerülő víz minőségének biztosítása érdekében új mérőműszereket telepítenek, a Zimányi- és Vörsi-berek bevonásával új víztározóteret is kialakítanak. A zalavári belvízöblözetben elvégzendő élőhely-rekonstrukció jóvoltából megnövekedhet a fészkelő és vonuló madarak állománya. de két "hallépcsőt" is építenek, hogy a Balatonból az alsó Zala-völgyig juthassanak íváskor a halak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.