Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2023. November 26. 07:40, vasárnap | Bulvár
Forrás: MTI

Megkéselték börtönében a George Floyd-gyilkosság miatt elítélt volt rendőrt

Megkéselték börtönében a George Floyd-gyilkosság miatt elítélt volt rendőrt

Az amerikai hatóságok szombaton megerősítették, hogy Derek Chauvin, a George Floyd halála miatt elítélt volt rendőrtiszt késelés miatt súlyosan megsérült arizonai börtönében.

Minnesota állam főügyésze, aki a 2021-ben zárult perben a fővádló volt, közölte, hogy a börtönhatóságok értesítették az erőszakos cselekményről. Közleménye szerint Chauvin állapota stabil. Keith Ellison főügyész egyben szomorúságát hangoztatta, hogy a volt rendőrtisztet támadás érte, és úgy fogalmazott, hogy Derek Chauvint "helyesen ítéltélték el az elkövetett bűncselekményekért, ugyanakkor, mint bármely elítéltnek, neki is biztosítani kell, hogy megtorlástól és erőszaktól való félelem nélkül töltse le büntetését".

Az arizonai Szövetségi Büntetésvégrehajtási Intézet pénteken csak annyit közölt, hogy egy bebörtönzött személyt támadás ért. Ezzel a sajtóhírekre reagált a hatóság, amelyek már nevesítették az áldozatot. Az AP-től származó első értesülések arról szóltak, hogy Derek Chauvint súlyos állapotban vitték kórházba.

A volt rendőrtiszt az Arizona állambeli Tucson közepes biztonsági fokozatú szövetségi börtönében töltötte összesen több mint 40 éves büntetését, ami a Minnesota állam bíróságán akaratlan emberölés és gyilkosság vádjában kimondott 22 és fél évből áll, valamint a szövetségi bíróság által kirótt 21 év börtönbüntetésből.

A Derek Chauvint ért késes támadás nyomán ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy ő is csak a médiából értesült az esetről, és kifogásolta, hogy amikor érdeklődött a büntetésvégrehajtási intézménynél, akkor többször megtagadták tőle a felvilágosítást.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága épp ezen a héten szavazás nélkül utasította el Derek Chauvin fellebbezését az állami bíróságon hozott ítélet semmissé tételére. Az elítélt és jogi képviselői arra hivatkoztak, hogy a Minnesota állam bíróságán lezajlott tárgyalás nem volt tisztességes.

Derek Chauvin és társai egy intézkedés során 2020. májusában Minneapolisban egy gyanúsított, az afroamerikai George Floyd halálát okozták. Az eset nyomán országos tiltakozási hullám indult a rendőri erőszak ellen, ami a Black Lives Matter mozgalom megerősödését eredményezte. A heteken keresztül tartó tüntetések az Egyesült Államok több városában is zavargásokkal párosultak.

Címkék: black lives matter, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 08. 09:17, szombat | Bulvár

Virrasztás Tompos Kátya emlékére Budapesten

2024. Június 01. 08:15, szombat | Bulvár

Cápa a Balatonban? Egy Tiktot videó keltett riadalmat, volt, aki a nyaralását is lemondta

Az elmúlt napokban hatalmas port kavart egy videó, amelyen állítólag egy cápa hátuszonya látható a Balaton vizében – írja a sonline.hu.

2024. Május 30. 06:00, csütörtök | Bulvár

Helikopter-emlékművet avattak Veszprém mellett

2024. Május 28. 14:03, kedd | Bulvár

Mészáros Lőrinc betegszállító kisbuszt adományozott a bicskei szociális intézménynek

Mészáros Lőrinc - magánemberként - speciális betegszállító kisbuszt adományozott kedden a bicskei Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ - Kapcsolat Központnak.