Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Május 08. 11:22, szombat | Helyi

Mégis lesz szúnyogirtás a Balatonon

Mégis lesz szúnyogirtás a Balatonon

Mégsem csúszik légtérzár miatt a szúnyogirtás a Balatonon. A NATO-hadgyakorlat és az irtást irányító szakértői bizottság felvette a kapcsolatot, és a légtérzár ellenére el tudják majd kezdeni a permetezést.

Mégis lesz szúnyogirtás a Balatonon

2010-04-30 11:16:08

Mégsem csúszik légtérzár miatt a szúnyogirtás a Balatonon. A NATO-hadgyakorlat és az irtást irányító szakértői bizottság felvette a kapcsolatot, és a légtérzár ellenére el tudják majd kezdeni a permetezést.

Részlegesen ugyanis feloldják azt. Korábban már volt egy biológiai irtás a Balatonon. A rovarok elleni védekezés állami támogatását egyébként jelentősen akarják csökkenteni. Az önkormányzatokkal fizettetnék ki a többletköltséget. Eddig évente átlagosan 8-szor irtottak.

A NATO hadgyakorlat vezetői egyeztettek a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetőjével, miszerint mégis lehetővé teszik a szúnyogirtást a térségben. Mint azt megírtuk: a Magyarország felett zajló nemzetközi harcászati gyakorlat miatt részleges légtérzár lesz Egyebek között a Balaton térségében is.



A biológiai szúnyogirtással azonban nem lehet várni a gyakorlat végéig, mert a szer csak a szúnyoglárvák megfelelő fejlettségi szakaszában hatásos.

Korábban ugyan már volt egy biológiai irtás a Balatonon, de ezt, hogy hatékony legyen, ismételni kell. Ez korábban úgy tűnt: idén csúszni fog, mert hazánk felett NATO-hadgyakorlat miatt részlegesen lezárták a légteret. Az irtást leghamarabb május 7-e után tudták volna folytatni, de akkor már nem nagyon lett volna értelme. A térségben a kritikus csípésszám óránként hatvan, ezt az értéket még nem érték el.

A helikopteres permetezést napkeltétől délelőtt 10 óráig, illetve 17 órától napnyugtáig végzik a szakemberek. A menetrendet az időjárás boríthatja fel, kedvezőtlen körülmények esetén a védekezést a május 12 . és 14. közötti időszakban ejtik majd meg. A kiszórt szúnyogirtó szer melegvérűekre igazoltan ártalmatlan , a méhekre azonban veszélyes lehet.  

Közben megkúrtították a balatoni szúnyogirtás állami támogatását. A Balatoni Szövetség elfogadhatatlannak tartja ezt, és kizártnak tartják, hogy az önkormányzatok kifizessék a többletet. Egy szezonban eddig nyolcszor irtottak, de idén egyelőre nincs rá pénz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.